Darfuriin lisää ulkomaisia joukkoja?

Sudanin hallitus on hyväksynyt 3 500 Afrikan unionin sotilaan ja 800 poliisin lähettämisen Darfurin alueelle, sanovat unionin lähteet.

Ulkomaat

Joukkojen tehtävänä olisi suojella yli miljoonaa darfurilaista, jotka ovat paenneet pakolaisleireille hallitusta tukevien arabijoukkojen janjaweedien väkivaltaisuuksia.

Sudan ei ole vahvistanut tietoa uusista AU-joukoista. Darfurissa on jo 300 AU:n sotilasta, jotka valvovat armeijan ja kahden sissiliikkeen tulitaukoa.

YK on antanut tukensa Afrikan unionin joukkojen määrän kasvattamiselle. Afrikan maat ovat kuitenkin valittaneet, ettei niillä ole riittävästi rahaa lisäjoukkoja varten.

Darfurin väkivaltaisuudet alkoivat viime vuonna, kun kaksi afrikkalaisheimoja edustavaa sissiliikettä aloitti kapinan hallitusta vastaan vastalauseena köyhän Darfurin alueen laiminlyömiselle.

Osapuolet ovat sittemmin sopineet tulitauosta, mutta hallitusta tukevat puolisotilaallisetarabijoukot, janjaweedit, ovat jatkaneet väkivaltaisuuksia, joita on ulkomailla verrattu jopa kansanmurhaan.

Janjaweed-joukot ovat tehneet iskuja afrikkalaisheimojen kyliin surmaten, ryöstellen ja raiskaten väestöä. Jopa 50 000 darfurilaista on kuollut ja 1,5 miljoonaa paennut kodeistaan, osa naapurimaahan Tshadiin.

Sudanin hallitus on toistuvasti kiistänyt väitteet, joiden mukaan se olisi aseistanut ja muuten tukenut janjaweedeja.

Lähteet: Reuters, BBC, YLE24