1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Merimuseo sulki ovensa Helsingissä

Helsingissä sijaitseva Suomen merimuseo sulki ovensa yleisöltä torstaina. Uusi museo nousee aikanaan Kotkaan. Vaikka tilat ja resurssit Kotkassa paranevat, esiin on noussut huoli merihistorian tutkimuksesta.

Vielä torstaina kaikki oli museon näyttelytiloissa vielä kuin ennenkin. Museo siis jatkaa toimintaansa, mutta on avoinna enää tutkijoille ja alan opiskelijoille.

Suomen merimuseolla on mittavat kokoelmat, jotka käsittävät muun muassa noin 15 000 esinettä, tuhansia merikarttoja, kymmeniä tuhansia valokuvia, viitisenkymmentä venettä ja yhden kokonaisen majakkalaivan.

Kotkaan tulevissa uusissa tiloissa näyttelyt kasvavat ja vaihtuvat useammin ja toimintakin muuttuu ympärivuotiseksi. Helsingin Hylkysaareen ei ole päässyt kuin kesällä ja vain maksamalla Korkeasaaren pääsymaksun.

Lisäksi merimuseoon saadaan kuusi uutta virkaa. Muutosta yhä katkeruutta Vaikkei sitä kukaan suoraan sanokaan, yli vuoden takaisesta muuttopäätöksestä on vieläkin aistittavissa pettymystä. Opetusministeriön päästöstä edeltäneessä selvityksessä katsottiin, että Helsinki on Merimuseolle paras sijoituspaikka niin toiminnallisesti kuin taloudellisestikin, mutta sijoituspäätöksessä painoivat aluepoliittiset perusteet. Myös merihistorian tutkimuksen kannalta päätöstä pidetään ikävänä. Pienellä erikoisalalla asiantuntijat ovat jo muutenkin harvassa. Tulevaisuudessa Merimuseon vanhat viranhaltijat siirtynevät Museovirastossa muihin tehtäviin, sillä ainakaan toistaiseksi kukaan ei aio muuttaa virkansa perässä Kotkaan. YLE24