YK kotiuttaa Liberian pakolaisia

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on ryhtynyt kotiuttamaan Liberian 14-vuotista sisällissotaa naapurimaihin paenneita.

Ulkomaat

Ensimmäiset vajaat 200 pakolaista saapuivat Liberiaan tänään Ghanasta ja Sierra Leonesta. Väliaikaishallitus järjesti palaajille tervetuliaisseremonian pääkaupungin Monrovian lentokentällä.

Kaikkiaan kolmessa vuodessa on määrä kotiuttaa yli 300 000 ihmistä Ghanan ja Sierra Leonen lisäksi Guineasta ja Norsunluurannikolta.

Ttänä vuonna tavoitteena on noin 100 000:n ihmisen kotiinpaluu, ensi vuonna 154 000:n ja seuraavana vuonna 65 000:n.

Paluu on vapaaehtoista. YK uskoo tahdin kiihtyvän, kun sisällissodan osapuolten aseriisunta saadaan päätökseen, suunnitelmien mukaan tämän kuun lopussa. Tähän mennessä aseensa on laskenut 80 000 taistelijaa.

Noin 50 000 pakolaista on jo palannut omin neuvoin sen jälkeen, kun Liberian sisällissota päättyi elokuussa 2003. Perjantaina alkanut ohjelma on kuitenkin ensimmäinen, jossa YK tarjoaa kuljetuksen sekä antaa kotiin saapuville perustarvikkeita uuden elämän alkuun pääsemiseksi.

Kotiinpalaajia odottaa mittavasta köyhyydestä kärsivä maa, jossa työpaikkoja ei ole tarpeeksi eikä apua saatavilla riittävästi.

Liberiassa sodittiin liki tauotta 1980-luvun lopulta asti, ja sotaa leimasivat laaja ryöstely sekä julmuudet, jotka pakottivat arviolta kolmanneksen maan väestöstä jossain vaiheessa pakomatkalle, muualle kotimaassa tai naapurimaahan. Osa joutui pakenemaan kerta toisensa jälkeen.

Rauha saatiin aikaan, kun maata itsevaltaisin ottein hallinnut presidentti Charles Taylor suostui toissa kesänä eroamaan ja lähtemään maanpakoon. Väliaikaishallituksen apuna turvallisuutta valvoo noin 15 000 YK-sotilasta, ja rauha onkin pääosin pitänyt. Reuters, AP, BBC, YLE24