Vanhanen: Tupo yhä hyvä väline

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) arvioi TV1:n Lauantaiseurassa, että tulopoliittinen kokonaisratkaisu on edelleen käyttökelpoinen väline. Pääministerin mukaan tupo on erittäin hyvä keino luoda yhteiskuntaan ennustettavuutta ja vakautta.

Kotimaa

Palkankorotuksista osa voidaan Vanhasen mielestä sopia yritystasolla, mutta päätökset pitää kuitenkin tehdä hänen mukaansa järjestelmän sisällä.

Vanhanen perää tuporatkaisulta ennakoivuutta ja kilpailukykyä, jotka lisäävät edellytyksiä investointeihin ja työllistämiseen. Lipponen ja Heinäluoma huolissaan SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen vetoaa voimakkaasti työmarkkinaosapuoliin tuloneuvottelujen aloittamiseksi. Lipponen sanoi SDP:n kuntapäivillä Tampereella, että osapuolten pitäisi nyt mennä itseensä ja tarkistaa, onko vaatimuksissa kenties joustovaraa. Myös SDP:n puoluesihteeri Eero Heinäluoma on yllättynyt työnantajapuolen nihkeästä suhtautumisesta tupoon ja perää yrityksiltä yhteiskunnallista vastuuta. Yhteiskunta on pitänyt huolta yritysten kannattavuudesta yritysveron alennuksella, ja palkansaajat ovat olleet mukana talkoissa maltillisilla palkankorotuksilla, hän muistuttaa. Heinäluoma sanoo Salon Seudun Sanomien haastattelussa, että Liittokohtaisilla kierroksilla unohtuvat helposti työttömien ja naisvoittoisten matalapalkka-alojen edut, mitkä taas keskitetyssä tuloratkaisussa saataisiin turvattua. Myös eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Jouko Skinnari (sd.) arvostelee työnantajia ahneudesta. Hänen mukaansa kymmenen vuoden aikana pääomatulot ovat Suomessa kolme kertaa enemmän kuin palkat. Hän muistuttaa, että Suomessa on eurooppalaisittain matalat palkat, eläkkeet ja keskinkertainen sosiaaliturva. EK:n työmarkkinajohtaja Seppo Riski arvioi perjantaina, ettei tupo-neuvottelujen aloittamiselle ole edellytyksiä. Hänen mielestään ongelmakohtia ovat palkankorotusvaatimusten taso sekä muutosturvan parantaminen. Toimihenkilöunioni väläyttää reaktioita

STTK:lainen Toimihenkilöunioni varoittaa työmarkkinoita uhkaavista häiriöistä keväällä, jos työnantajat eivät pyörrä tupon vastaista kantaansa.

Forssassa vieraillut puheenjohtaja Ilkka Joenpalo ennakoi vaikeuksia etenkin julkisille palvelualoille.

Joenpalo kiistää työnantajien arviot, että palkansaajapuolen vaateet olisivat uhka työllisyydelle. Hän arvioi Elinkeinoelämän keskusliiton pyrkivän kovalla linjallaan saamaan hallitukselta entistä suurempia veronkevennyksiä yrityksille.

YLE24