Rikostuomioistuin ja YK yhteistyöhön

YK ja Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC ovat solmineet sopimuksen järjestöjen välisestä yhteistyöstä. YK:n pääsihteerin Kofi Annanin mukaan sopimus on hyvin tärkeä, sillä tuomioistuimelle tulee tärkeä rooli myös YK:n toiminnassa.

Ulkomaat

Sopimuksen mukaan ICC alkaa saada YK:n rahoitusta ja se saa tarkkailijan aseman YK:n turvallisuusneuvostoon. YK:n rauhanturvaajien ja humanitaaristen projektien kautta kerätään informaatiota ICC:n käyttöön. Tuomioistuimen perustamissopimus tuli voimaan heinäkuussa 2002.

Ensimmäinen oikeudenkäynti ICC:ssä alkanee ensi vuoden alkupuolella. ICC on tutkinut sotarikosepäilyjä Kongon demokraattisessa tasavallassa, jossa tuhansia siviilejä on tapettu, kidutettu ja raiskattu.

Lisäksi oikeuteen on päätymässä Ugandan kapinallisryhmä LRA, jonka uskotaan siepanneen ja kiduttaneen tuhansia lapsia. Lapsia on myös pakotettu sotilaiksi.

Presidentti George Bushin hallinto vastustaa ICC:tä. Yhdysvallat ei hyväksy tuomioistuinta, sillä sen mukaan yhdysvaltalaisia saatettaisiin vetää oikeuteen poliittisin syin.

ICC:n puolustajat ovat kuitenkin huomauttaneet, että kansainvälinen rikostuomioistuin ottaa juttuja käsittelyyn vasta silloin, jos jokin valtio ei ala itse tutkia epäiltyjä rikoksia. Tämän vuoksi olisi hyvin epätodennäköistä, että yhdysvaltalaiset ylipäätään joutuisivat ICC:n eteen.

Reuters