Gazan tilanne YK:n turvaneuvostossa

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä äänestää piakkoin arabimaiden päätöslauselmaesityksestä, joka tuomitsisi Israelin suurhyökkäyksen Gazan palestiinalaisalueilla.

Ulkomaat

Turvallisuusnevosto keskusteli Algerian laatimasta päätöslauselmaesityksestä tiistaita vasten yöllä Suomen aikaa.

Yhdysvaltain arvellaan kuitenkin kaatavan vetollaan esityksen, jota se pitää liian palestiinalaismyönteisenä. Sen arvellaan kaatavan esityksen vetollaan. Yhdysvallat on aiemminkin torjunut vastaavat päätöslauselmaesitykset, sillä sen mielestä myös palestiinalaisten tekemät iskut tulee tuomita.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs sanoo, että rauhaan pitää yrittää tiekartta-suunnitelmalla.

Israel on jatkanut iskujaan palestiinalaisia vastaan Gazassa. Tiistain iskuissa sai surmansa mm. äärijärjestö Jihadin keskeinen aseellisen siiven johtaja Bashir al-Dibsh.

Lähes viikon kestäneissä Israelin sotatoimissa on kuollut tähän mennessä noin 70 palestiinalaista. Israelin johto aikoo pitää joukot Gazassa, kunnes palestiinalaiset lopettavat iskunsa Israelin alueille.

Israel toi noin 2 000 sotilasta, sata panssarivaunua ja sata muuta panssariajoneuvoa Gazaan viime viikolla, kun palestiinalaisten ääriryhmän ampuma raketti surmasi israelilaisia.

Israel pyörsi syytöksiään YK:ta kohtaan

Israelin armeija on perunut puheitaan, joiden mukaan palestiinalaismilitantit ovat käyttäneet YK:n ambulanssia ohjuksen kuljettamiseen Gazassa.

Epätarkka video, johon Israel perusti väitteensä, on poistettu armeijan Internet-sivulta. Sotilaslähteiden mukaan päätelmää pohditaan uudelleen.

YK:n palestiinalaisavun järjestön UNRWA:n mukaan pitkulainen esine, joka videokuvassa nostettiin ambulanssiin, oli paarit.

UNRWA:n johtaja Peter Hansen syytti Israelia maanantaina tietoisesta valehtelusta ja sanoi YK:n henkilökunnan joutuvan valheen vuoksi hengenvaaraan.

Lähteet: Reuters, AP