UNHCR: Pakolaisvastaisuus lisääntynyt

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n johtajan Ruud Lubbersin mukaan ilmapiiri pakolaisia kohtaan on muuttunut viime vuosina aiempaa epäystävällisemmäksi, vaikka pakolaismäärät ovat olleet maailmanlaajuisesti laskussa.

luonto

UNHCR:n johtokunnan kokoukselle puhunut Lubbers sanoi, että monissa maissa turvapaikkalainsäädäntö on heikentynyt, mihin ovat syinä mm. siirtolaisuuden politisoituminen ja rikollisten ja terroristien pelko. Lisäksi pakolaiset sekoitetaan usein taloudellisista syistä muuttaviin.

Samaan aikaan pakolaisten määrä on vähentynyt. Vuoden alussa pakolaisia oli UNHCR:n tilastojen mukaan 17,1 miljoonaa, kun heitä kolme vuotta aiemmin oli 21,8 miljoonaa eli yli viidennes enemmän. Teollisuusmaihin tulleiden turvapaikkahakijoiden määrä oli pienin 17 vuoteen.

Miljoonat pakolaiset palanneet kotiin Lubbers toteaa, että pakolaistilanne on parantunut selvästi muun muassa Afrikassa, jossa monessa maassa on käynnissä pakolaisten kotiinpaluun vaihe.

Liberiassa UNHCR aloitti kuun vaihteessa noin 340 000 pakolaisen kotiuttamisen naapurimaista. Sierra Leoneen on juuri saatu kotiutettua 280 000 pakolaista, ja kottiinpaluu jatkuu myös Angolassa, Eritreassa ja Burundissa.

Samaan aikaan uusi pakolaiskriisi on kuitenkin roihahtanut Sudanin Darfurin alueella, jossa arabijoukot ovat tehneet järjestelmällisiä hyökkäyksiä afrikkalaisheimojen kyliin surmaten, raiskaten ja ryöstäen asukkaita. Noin 1,4 miljoonaa ihmistä on paennut väkivaltaa, heistä 200 000 Tshadiin.

Lubbers moittiikin sitä, että kansainväliseltä yhteisöltä kului puoli vuotta herätä ymmärtämään Darfurin tilanteen vakavuus. Sen jälkeen laajamittainen surmaaminen ja kylien tuhoaminen on loppunut ja UNHCR on päässyt avustamaan paenneita, alueella vastikään vieraillut Lubbers kertoo.

Ratkaisuaan odottaa vielä myös Kongon demokraattisen tasavallan kriisi, sillä rauhanponnisteluista huolimatta uudet taistelut ovat ajaneet lisää siviilejä pakomatkalle. Lisämuistutus tilanteen vakavuudesta on Lubbersin mukaan yli 150 kongolaisen pakolaisen äskettäin sattunut joukkosurma Burundissa.

Muualla maailmassa pakolaisten kotiinpaluu on jatkunut muun muassa Bosniassa ja Afganistanissa. Bosnia vastaanotti viime kuussa miljoonannen palaajan, ja Afganistaniin on palannut 3,5 miljoonaa ihmistä vuoden 2002 alusta lähtien.

UNHCR:n omaa tilannetta Lubbers kommentoi kokouksessa toteamalla, että järjestö ei ensi kertaa pitkään aikaan kärsi rahoituskriisistä. Syinä hän pitää paitsi anteliasta tukea myös järjestön taloudenpidon kohenemista.

Lähteet: YLE24