Tuholaismyrkyt riski kehitysmaiden lapsille

Kasvinsuojeluaineiden aiheuttamasta myrkytyksestä kärsii vuosittain miljoonasta viiteen miljoonaan ihmistä, kertovat YK-järjestöt. Erityisen haavoittuvaisia ovat kehitysmaiden asukkaat ja suurin myrkytysriski on lapsilla.

luonto

Vaikka kehitysmaissa käytetään vain neljännes maailman kasvinsuojelumyrkyistä, myrkytysten aiheuttamista kuolemista 99 prosenttia tapahtuu kehitysmaissa, kertoo kolmen YK-järjestön yhteinen raportti.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n, ympäristöohjelman Unepin ja Maailman terveysjärjestön WHO:n raportin mukaan kehitysmaiden asukkaat ovat erityisen alttiita myrkytyksille, koska siellä ei usein noudateta riittäviä varotoimia myrkytyksissä ja myrkkyjen säilytyksessä. Syynä voi olla tiedon puute tai se, ettei suojavarusteita yksinkertaisesti ole.

Kehitysmaissa myrkkyjen mainontaa ja myyntiä ei aina myöskään kontrolloida riittävästi. Myrkkyjä myydään ilman ainakaan riittäviä tuoteselosteita ja halvat hinnat innostavat niiden käyttöön.

Köyhissä maissa myös myrkytysten vaikutukset ovat pahimmat, sillä aliravitsemus lisää herkkyyttä myrkyille.

Suurin riski myrkytykseen on lapsilla muun muassa siksi, etteivät he leikkiessään ja pelloilla työskennellessään useinkaan osaa varoa myrkytystä. Lisäksi kasvavat lapset syövät ja juovat kokoonsa nähden aikuisia enemmän, ja saavat siten myrkkyjä sisältävistä elintarvikkeista suurempia pitoisuuksia.

Kasvinsuojeluaineiden aiheuttaman myrkytyksen voi saada ruoasta ja juomasta, hengityksen kautta sekä ihokosketuksesta. Oireita voivat olla huimaus ja oksentelu mutta myös hengitys- ja hermostolliset ongelmat, jotka voivat olla jopa hengenvaarallisia.

Pitkäaikainen altistuminen myrkyille saattaa myös aiheuttaa syöpää tai vaurioittaa sikiön kehitystä.

Lähteet: YLE24