Arabikirjallisuus pääaiheena Frankfurtin messuilla

Frankfurtissa Saksassa on avattu vuoden suurimmat kirjamessut. Avaajat, liittokansleri Gerhard Schröder ja Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa, vetosivat sen puolesta, ettei muslimeista ja islamista esitettäisi vahingollisia stereotyyppejä.

kulttuuri

Yhteisessä vetoomuksessaan Schröder ja Moussa sanoivat, että muslimeja ja islaminuskoa esittävät karrikatyyrit ja nopeat, ajattelemattomat yleistykset ovat viime vuosina tulleet Euroopassa yhä tavallisemmiksi.

Schröder sanoi olevansa iloinen siitä, että Frankfurtin 56. kirjamessuille on kutsuttu yli 200 arabikirjailijaa. Hänen mukaansa kutsut ovat merkki isosta askeleesta kohti kulttuurien yhteisymmärrystä.

Kutsuttujen kirjailijoiden joukossa ovat muun muassa marokkolainen Tahar Ben Jelloun, libanonilainen Elias Khoury sekä palestiinalaiset Mahmus Darwish ja Shafar Khalifa.

Messujen paneelikeskustelujen aiheet ulottuvat muslimaiden ihmisoikeuksista ja sensuurista kirjallisuuden elpymiseen sodan runtelemassa Irakissa.

Messujen johtajan Volker Neumannin mukaan läntinen maailma on lyönyt laimin tutustumisen arabikirjallisuuteen. Viime vuosina on käännetty saksaksi vain 12 - 15 arabiankielistä kirjaa vuodessa, Neumann kertoi. Tämä vuonna luku on parempi, 50.

Frankfurtin messut avautuvat yleisölle keskiviikkoja ja kestävät sunnuntaihin. Lähes 6 700 näytteilleasettajalla 111 maasta on tarjolla arviolta 350 000 eri kirjaa. Vieraita odotetaan hieman enemmän kuin viime vuonna, noin 300 000.

Arabiankielisen kirjallisuuden ohella messuilla muun muassa keskustellaan muun muassa sähköisen kirjan kehityksestä ja esitellään afrikkalaisia satiirisia sarjakuvia. Päätöspäivänä julkistetaan saksalaiskustantajien perinteisen kirjallisuuspalkinnon saaja.

Lähteet: AFP, DPA, Reuters