Suomalaisen musiikin nousukiito

Vuosikymmenien ajan suomalaiset tottuivat klassisen musiikin menestyjiinsä; jeansibeliukset, esapekkasaloset ja karitamattilat pitivät suomalaisten mainetta musiikkimaana yllä.

Kevyen musiikin puolella päätä sen sijaan iskettiin seinään kerta toisensa jälkeen: 60-luvun letkajenkkabuumin jälkeen suomalaista vaikutusta maailman musiikkitarjonnassa sai hakea.

Eipä silti, yritystä ei puuttunut: jo Hurriganes kävi levyttämässä Tukholmassa asti 70-luvulla, ja kuinka me olimmekaan pakahtua ylpeydestä, kun Suosikki-lehti kertoi, että oululainen Zero nine oli saanut tuottajakseen Ian Gillanin! Dannykin kävi jossain vaiheessa valloittamassa Kiinan, mutta silti ajatus suomalaisesta artistista maailman musiikkilavoilla tuntui yhtä utopistiselta kuin U2 Köyliön Lallintalossa.

Pisimmälle pääsi Hanoi Rocks, joka Los Angelesista yritti valloittaa maailman. Suosio kasvoikin pikku hiljaa ja kaikki näytti hyvältä - kunnes bändin rumpali Razzle kuoli rattijuopon kyydissä. Hanoi Rocksin lento katkesi hetkessä, ja Suomessa alettiin luopua uskosta. Kunnes jotain tapahtui.

Kevyen musiikin voittokulku alkaa

90-luvulta lähtien alkoivat puhaltaa uudet tuulet. Ensin aloimme kuulla huhuja siitä, että kansanmusiikkiyhtye Värttinä, jonka kukkamekoille ja Kalevala-käädyille Suomessa pitkään naureskeltiin, olikin herättänyt ihastusta etnomusiikkiin ihastuneella maailmalla.

Maailmanmusiikin jälkeen seuraavaksi massojen suosikiksi nousi tanssimusiikki. 80-luvulla alkunsa saanut tanssimusiikki oli karistanut pikku hiljaa huumemusiikin maineen, ja tavallisetkin musiikinkuluttajat alkoivat hytkyä uusien, kasvottomien tuottaja-DJ-aktien rytmien tahdissa. Tämä huomattiin Suomessakin.

Yeah, straight from the top of my dome, rappasi Bomfunk MC's:n Reiska, ja koko Eurooppa näytti lankeavan yhtyeen jalkoihin. Raymond Ebanksin, DJ Gizmon ja tuottaja JS16:n eli Jaakko Salovaaran yhteisyritys osui vuonna 2000 suoraan kultasuoneen hitillään Freestyler.

Single oli koko Euroopan myydyin vuonna 2000, ja suomalaiset MTV:n katsojat huomasivat hämmästyksekseen, että meilläkin osataan tehdä videoita, jotka pääsevät musiikkikanavan tehosoittoon - jopa keskellä parasta katseluaikaa! Menestyksen kruununa Bomfunk MC:s valittiin vuoden parhaaksi tulokkaaksi MTV Nordicin katsojaäänestyksessä.

Bomfunk MC's ei ole kyennyt toistamaan muutaman vuoden takaista huippusuosiotaan, kuten ei toinenkaan suomalainen noin yhden hitin ihme, Darude, jonka Sandstorm-kappale pyyhkäisi kirjaimellisesti myrskyn lailla yli mantereen niin ikään vuonna 2000. Ei liene kenellekään mikään yllätys, että Darudenkin eli Ville Virtasen taustajoukoista löytyy turkulainen tuottajavelho Jaakko Salovaara.