Jelinekille kirjallisuuden Nobel

Kirjallisuuden tämänvuotisen Nobel-palkinnon saa itävaltalainen Elfriede Jelinek.

Ulkomaat

57-vuotias Jelinek on sekä näytelmä- ja romaanikirjailija että runoilija, jota pidetään yhtenä tärkeimmistä saksaksi kirjoittavista nykykirjailijoista.

Ruotsin Nobel-komitea kiittää hänen tekstejään musikaalisten äänten ja vastaäänten virraksi. Tekstit tuovat poikkeuksellisella kielellisellä kiihkolla ilmi yhteiskunnan kliseiden absurdiutta ja alistavaa valtaa, komitea sanoo.

Jelinekin teoksia ovat mm. vuonna 1967 julkaistu esikoisteos Lisas Schatten, wir sind lockvögel, baby, Die Ausgesperrten sekä omaelämänkerrallinen teos Die Klavierspielerin, josta Michael Haneke on ohjannut Suomessakin nähdyn elokuvan Pianonopettaja.

Jelinek on käsitellyt teoksissaan muun muassa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, naisten seksuaalisuutta ja natsi-ajan perintöä.

Jelinekin kirjoja ei ole julkaistu suomeksi, mutta täällä on esitetty hänen näytelmäänsä Clara S.

Jelinek asuu Wienissä ja Münchenissä. Viime vuosina hän on keskittynyt lähinnä näytelmien kirjoittamiseen.

Jelinek syntyi vuonna 1956 Mürzzuschlagissa ja kasvoi Wienissä. Äiti oli wieniläinen ja isä Tshekin juutalainen. Nuoruudessaan hän opiskeli Wienissä säveltämistä ja pianonsoittoa.

Jelinek on ensimmäinen kirjallisuuden Nobel-palkinnon saava itävaltalainen. Naiselle palkinto on aiemmin myönnetty yhdeksän kertaa, edellisen kerran vuonna 1996 puolalaiselle Wislawa Szymborskalle.

Vuodesta 1901 myönnetty Nobelin kirjallisuuspalkinto on kymmenen miljoonaa kruunua eli noin 1,1 miljoonaa euroa.

YLE24, AP, DPA, Reuters Lisää Jelinekistä Nobel-komitean sivuilla (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Lisää Jelinekistä kertovia Internet-sivuja