Brittioikeus: Kohuvauvaa ei tarvitse elvyttää

Britannian korkeimman oikeuden tuomari on antanut lääkäreille luvan antaa 11-kuukautisen, ennenaikaisesti syntyneen vauvan menehtyä, mikäli tämä vielä lakkaa hengittämästä. Charlotte-vauva on elvytetty jo kolmesti. Vanhemmat toivoivat viimeiseen asti, että tuomari tekisi toisenlaisen ratkaisun.

Ulkomaat

Kolmatta lastaan odottavat vanhemmat ovat varmoja, että vakavasti sairas vauva selviää.

- En usko, että tehostetun hoidon jatkaminen hänen elämänsä pidentämiseksi on hänen etujensa mukaista, tuomari Mark Hedley kuitenkin päätti.

Charlotte Wyatt syntyi viime vuoden lokakuussa keisarinleikkauksella kolme kuukautta ennenaikaisena. Hän oli 12,7 cm pitkä ja painoi 450 g.

Vauvalla on mm. vakavia hengitys-, sydän-, keuhko- ja neurologisia ongelmia. Häntä ruokitaan putken avulla, ja nyt, lähes vuoden ikäisenä hän painaa vain 5,6 kiloa.

Lääkäreiden mukaan vauvan elämänlaatu on "karmea", eikä hän tunne muuta kuin jatkuvaa kipua. Lääkärit sanoivat oikeudelle, että jos vauvan tilanne heikkenee niin paljon, että elvytys tulee kysymykseen, sen toteuttaminen olisi joko "hyödytöntä tai julmaa".

Lastenlääkärit uskovat, että Charlotte ei elä vauvaikää pidemmälle, ja senkin ajan hän joutuisi luultavasti viettämään sairaalassa kriittisen tilansa vuoksi.

Tapaus on herättänyt Britanniassa laajaa huomiota. Vanhemmat eivät kommentoineet oikeuden päätöstä, mutta heidän asianajajansa Richard Stein kertoi, että Wyattit eivät ilmeisesti aio valittaa päätöksestä.

Steinin mukaan perhe on äärimmäisen pettynyt, mutta katsovat olevan tärkeää, että asia on saanut julkisuutta ja britit ovat nähneet, miten äärimmäisten vaikeiden asioiden kanssa Wyattit ja muut samassa tilanteessa olevat perheet joutuvat painimaan.

Portsmouthin sairaalan, jossa Charlotte on hoidettavana, edustajan mukaan kyseessä ei ollut kummankaan osapuolen voitto tai tappio, vaan vauvan etujen puolestapuhuminen.

Edustaja Pat Forsythin mukaan oikeuden päätös takaa sen, että Charlotte saa edelleen parasta mahdollista hoitoa, mutta "jos hänen tilanteensa heikkenee nykyisestä, hän saa poistua keskuudestamme rauhallisesti".

Lähteet: AFP, AP, Reuters