1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Jacques Derrida kuollut

Kuuluisa ranskalainen tutkija Jacques Derrida on kuollut haimasyöpään 74-vuotiaana. Derridan käsitykset taiteesta mullistivat alan tutkimusta, vaikka hän varsinkin uransa alkuvuosikymmeninä oli erittäin kiistelty hahmo.

Derrida oli etenkin kirjallisuuden ja filosofian tutkija, mutta hänen laaja tuotantonsa käsitteli lisäksi muun muassa oikeusfilosofiaa, uskontoa, psykoanalyysia ja arkkitehtuuria sekä viime vuosina myös globalisaatiota, ihmisoikeuksia, pakolaisuutta ja postmodernismia.

Erityisesti Derrida tutki kielen, merkkien ja kirjoittamisen olemusta. Hänen näkemyksistään syntyi uusi taiteentutkimuksen koulukunta, dekonstruktio. Sen perusajatuksia on muun muassa, että kieli ei ole yksiselitteistä eikä teksteillä ole yhtä ainoaa oikeaa merkitystä, vaan tulkintoihin vaikuttavat muun muassa historiallinen tilanne, muut tekstit ja lukijan oma tausta.

Nykyään dekonstruktion kaltaiset ajatukset ovat taiteentutkimuksen ja monen muunkin alan tutkimuksen arkea, mutta vielä muutama vuosikymmen takaperin ajattelutapa nosti lukuisat tutkijat takajaloilleen.

Derrida syntyi Algeriassa heinäkuussa 1930 ja opiskeli Ranskassa. Hän opetti ja tutki uransa aikana muun muassa Harvardissa Yhdysvalloissa ja Sorbonnessa Ranskassa. Hän on vieraillut myös Suomessa.

Jacques Derrida julkaisi elämänsä aikana yli 50 teosta, joista tunnettuja ovat muun muassa De la grammatologie (1967) ja La voix et la phénomène (1967). Häneltä on suomennettu teokset Positioita sekä Platonin apteekki ja muita teoksia.

Derrida kuoli pariisilaisessa sairaalassa perjantai-iltana.

AFP, AP, DPA, YLE24