Suomen EU-maksut moninkertaistumassa

Suomen maksut EU:lle kasvavat vuoteen 2013 mennessä moninkertaisiksi, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Maksut voivat jopa 6,5-kertaistua, jollei menossa olevissa neuvotteluissa päästä sopuun pienemmistä maksuista.

Kotimaa

Viime vuonna Suomen nettomaksuosuus EU:lle oli 123 miljoonaa euroa. Summan arvioidaan kasvavan vuoteen 2013 mennessä jopa yli 800 miljoonaan euroon.

Suomen mukaan menoja voidaan lisätä, muttei ihan komission tekemän ehdotuksen mukaisesti.

Parhaillaan on käynnissä neuvottelut, joissa ratkaistaan EU:n rahoitus kaudelle 2007 - 2013. Lisäkustannuksia aiheuttaa unionin laajentuminen. Maksuista pitäisi päättää kesään 2005 mennessä.

Kiistan suuruuden takia neuvottelut saattavat lykkääntyä jopa Suomen puheenjohtajakaudelle vuoteen 2006.

EU:n suurimat nettomaksajamaat vastustavat komission ehdotusta menojen lisäämisestä. Näitä maita ovat Ranska, Saksa, Ruotsi, Hollanti, Britannia ja Itävalta.

Suurin häviäjä olisi Britannia, jonka Margaret Thatcherin kaudella sovittu viiden miljardin euron jäsenmaksualennus uhkaa hävitä.

Nykyiset EU-maksut ovat keskimäärin prosentin verran maiden bruttokansantuotteista.

Liikenteeseen ja tutkimukseen

Jos komission esitys toteutuisi tällaisenaan, saisivat unionin uudet, mutta köyhät Keski- ja Itä-Euroopan maan enemmän rahaa.

Hyötyjiin kuuluvat myös rajat ylittävät hankkeet, mm. rautatiesuunnitelmat. Lisäksi rahaa on varattu tutkimus- ja kehitystyöhön aiempaa enemmän.

Tutkimusrahat on tarkoitus jopa kolminkertaistaa suunnitelmakauden loppuun mennessä.

Tutkimusrahojen lisäämisestä hyötyisivät myös opiskelijat, sillä kansainvälinen opiskelijavaihto saisi paljon lisärahaa. Komission esityksessä jopa kolme miljoonaa opiskelijaa saisi mahdollisuuden opiskeluun muissa maissa.

Maatalouteen varatut rahat sen sijaan pysyisivät nykyisellään. Niiden nostosta kun on sovittu siten, että summaa korotetaan vain indeksikorotusten verran.