Somaliaan valittiin presidentti

Somalian parlamentti on valinnut maan presidentiksi Abdullahi Yusuf Ahmedin, joka on autonomiseksi julistautuneen Puntlandin alueen johtaja. Valinta on osa anarkian tilassa olleen maan rauhanprosessia. Uuden presidentin on määrä nimittää aikanaan maalle pääministeri.

Ulkomaat

Vaalien ensimmäisellä kierroksella kukaan 26 ehdokkaasta ei saanut vaadittua kahta kolmasosaa äänistä, joten vaali siirtyi toiselle ja sitten vielä kolmannelle kierrokselle.

Viimeisellä kierroksella vastakkain olivat Abdullahi Yusuf Ahmed sekä Somalian entinen Washingtonin-lähettiläs ja entinen talousministeri Abdullahi Ahmed Addou. 69-vuotias Yusuf voitti ratkaisevan äänestyksen äänin 189 - 79.

Sunnuntaiset äänestykset pidettiin Kenian Nairobissa, jossa Somalian parlamentti istuu. Vaali on tulosta Keniassa kaksi vuotta kestäneistä neuvotteluista.

Sota- ja klaanipäälliköiden sekä muutaman liikemiehen muodostama siirtymäkauden parlamentti koottiin viime elokuussa. Parlamentissa on 275 paikkaa.

Kaaoksen keskelle on yritetty hieroa rauhaa jo vuosia

Somaliassa on vallinnut anarkia vuodesta 1991, jolloin sotapäälliköt syöksivät sotilashallitsija Mohammed Siad Batrren vallasta. Presidentin ja hallituksen saaminen Somaliaan olisi askel kohti maan vakauttamista. Optimistien toiveissa on vaalien pitäminen viiden vuoden päästä.

Hallituksen muodostamista on yritetty jo 13 kertaa aiemmin. Rauhanyritykset ovat kuitenkin kilpistyneet sota- ja klaanipäälliköiden erimielisyyksiin.

Klaanien jakama maa on ollut niin vaarallinen ja kaaoksessa, että rauhanneuvottelut ja parlamentin muodostaminenkin piti järjestää ulkomailla. Sadattuhannet ihmiset ovat kuolleet nälkään, tauteihin ja väkivaltaan. Arviolta kaksi miljoonaa somalia on paennut kodeistaan, moni on pakolaisena naapurimaissa. Lännessä Somaliaa on epäilty terroristiverkosto al-Qaidan jäsenien suojelusta.

Lähteet: DPA, Reuters, AFP, AP