Mummon kone voitti pohjoismaisen kuvakirjakilpailun

Kuvittaja Martti Ruokosen ja kirjailija Jukka Laajarinteen Mummon kone on voittanut pohjoismaisen kuvakirjakilpailun pääpalkinnon. Palkinnon suuruus on 13 500 euroa, ja se luovutetaan tekijäkaksikolle Bolognan kansainvälisillä lastenkirjamessuilla huhtikuussa.

Mummon kone on kuvakirja pienestä uteliaasta Laurasta, joka ei varoituksista piittaa. Yksin jäätyään Laura haluaa tietää, mitä tapahtuu jos mummon monitoimikoneeseen työntää banaanin, ulkohaalarit tai vaikka tuolin.

- Tekstissä ei ole mitään liikaa, ja se riittää kantamaan iskevän tarinan, tuomaristo perustelee.

Tuomariston mukaan aukeama aukeamalta teemaa kertaava ja muunteleva tarina houkuttelee pohtimaan laajemminkin ihmisen suhdetta konemaailmaan. Lauran huoletonta uteliaisuutta tukevat yhtä huolettomasti sivuille asettuvat kuvat, jotka uhmaavat iloisesti totunnaista käsitystä perspektiivistä ja anatomiasta.

- Kone luo kokonaisen äänten maiseman banaanin muuttuessa muhennokseksi, haalareiden pumpuliksi ja tuolin sahanpuruksi. Kuvan, tekstin ja äänen hieno yhteispeli muodostaa pienen kokonaistaideteoksen, perusteluissa kiitellään.

Suomen lisäksi Mummon kone julkaistaan muissa kilpailuun osallistuneissa maissa eli Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa.

Paitsi pohjoismaisessa mittelyssä Mummon kone pärjäsi myös kansallisessa kilpailussa, jossa se jakoi ensimmäisen palkinnon Katri Kirkkopellon kuvittaman ja Suna Vuoren kirjoittaman Hirveää, parkaisi hirviö -kirjan kanssa. Tunnustus on 6 750 euroa. Lisäksi molemmat kirjat julkaistaan keväällä.

STT