Ylioppilaskunnan laulajat laajalla kiertueella

Ylioppilaskunnan laulajat on laajimmalla Euroopan-kiertueellaan lähes 70 vuoteen. Taustalla on muun muassa valtiovallan monipuolinen panostus. Perjantaina kuoro esiintyi Brysselissä.

kulttuuri

Kiertue on laajin sitten 1930-luvun, jolloin kuoron matka oli kansallinen suurtapahtuma. YL:n merkitys kulttuurilähettiläänä ei ole vieläkään hiipunut: nyt tehtävä kiertue on presidentti Tarja Halosen suojeluksessa ja järjestäjinä on eturivin suurlähettiläitä.

Ylioppilaskunnan laulajia pidetään Suomen kuoromaailman lippulaivana. Se ei ole antanut periksi taiteellisesta kunnianhimostaan.

Kuoro on kantaesittänyt Matti Hyökin johdolla yli sata uutta teosta, aivan kuten aikoinaan kaikki Sibeliuksen pioneerityöt.

Euroopan kiertueella yleisöä valloitetaan muun muassa Jean Sibeliuksen, Einojuhani Rautavaaran ja eurooppalaisten mestareiden kuten Schubertin musiikilla.

Kuoronjohtaja Matti Hyökin mukaan Suomi on nuori kulttuurikansa verrattuna keskieurooppalaisiin maihin, mutta suomalaisilla on innostusta ja uusia näkökulmia.

Alankomaiden, Belgian ja Luxemburgin jälkeen laulu kaikuu vielä Saksassa.

Espoossa kuorolaulua koko viikonloppu Kotimaassa korkeatasoinen kuoromusiikki soi koko viikonlopun KuoroEspoo-tapahtumassa. Kaikki ei kuitenkaan ole suomalaisessa kuoromusiikissa hyvin. KuoroEspoo-festivaalin taiteellinen johtaja Seppo Murto on huolestunut rahan ja yleisön vähyydestä sekä epäkiinnostavasta ohjelmistopolitiikasta. Hänen mukaansa myös kuoroväki voisi katsoa peiliin ja miettiä, miksi kuoro-organisaatiot ovat pirstoutuneet niin moneen eri sektoriin. - On monenlaista keskusjärjestöä eikä oikeastaan kukaan puhu kuorolaisten äänellä. Tällä hetkellä kenttä on niin hajallaan, että kehitystä on vaikea tehdä, Murto totesi TV:n Kulttuuriuutisille. YLE24