1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomesta yhteyksiä terroriepäiltyyn?

Suomessa toimii ääri-islamilainen ryhmä, joka on saanut pimeää rahoitusta terrorismista epäillyltä Ansar al-Islam -järjestöltä. Näin väittää pitkään Suomessa asunut kurdivaikuttaja Ylen TV-uutisten haastattelussa.

Kotimaan uutiset

Kaksitoista vuotta Suomessa asuneen Abdoulmajid Hakin mukaan Suomessa toimii Ansar al-Islamin radikaali solu, jolla on aktiivista toimintaa muun muassa Varsinais-Suomessa. Jäseninä on kolmisenkymmentä kurdia, joista osalla on taistelukoulutus.

Hakin mukaan ryhmän jäsenet hakivat viime vuonna rahaa Norjasta suoraan järjestön johtajalta mullah Krekarilta, jota on epäilty yhteyksistä al-Qaidaan.

Mullah Krekar on kiistelty hahmo. Krekar on asunut Norjassa pakolaisena yli kymmenen vuotta. Samaan aikaan hän on johtanut ääri-islamilaiseksi kuvattua järjestöänsä ja osallistunut aseellisiin taisteluihin Irakin kurdialueilla.

- Viime vuoden joulukuussa lomien aikana 1 - 3 henkilöä kävi tapaamassa Krekaria ja toivat rahaa Suomeen 8 000 - 9 000 euroa pimeänä, ei pankkitilille, Hakki kertoo. Rahojen käyttötarkoitusta hän ei tiedä.

Hakin mukaan solujen jäsenet saavat käskyjä suoraan Krekarilta tai hänen alaisiltaan muun muassa nettisivujen keskustelupalstoilla. Hakin mukaan nämä rohkaisevat ihmisiä palaamaan kurdistaniin tai niihin kohteisiin, missä heidän pitäisi tehdä itsemurhaisku.

Rukousryhmissä jäsenet saavat käskyjä ja neuvoja siitä, mitä tarvitaan. Samalla yritetään lähestyä perheitä ja nuoria ja vetää heitä ääri-islamilaisuuteen, Hakki kertoo.

Todistajat eivät uskalla puhua, koska pelkäävät. Hakki pitää oman kurdiverkostonsa kautta hankkimiaan ja saamiaan tietoja ehdottoman luotettavina, vaikka dokumentteja väitteistä ei ole. Hänen oma motiivinsa puhua on taistelu terrorismia vastaan.

Suojelupoliisi: Viitteitä on ollut

Suojelupoliisin mukaan viitteitä tämäntyyppisestä toiminnasta on tullut ja kurdien keskuudessa on havaittu epätavallista liikehdintää.

Suojelupoliisin terrorismin torjunnan yksikön päällikön Paavo Selinin mukaan on selvää, että tällaiset tiedot tarkistetaan. Suojelupoliisi tekee omia selvityksiään asiasta.

Suojelupoliisissa toivotaan, että ihmiset uskaltaisivat ottaa heihin yhteyttä esimerkiksi tämän tapauksen yhteydessä ja kertoa asioista.

Suojelupoliisin tiedustelu- ja vihjetietojen mukaan Suomessa on kaikkiaan 30 - 40 ihmistä, joilla on yhteyksiä ainakin 15 terroristijärjestöön. Poliisi korostaa kuitenkin, että tämänhetkisten tietojen mukaan Suomeen ei kohdistu konkreettista terrori-iskun uhkaa.

Lähteet: YLE24

Lue seuraavaksi