Darfurin kriisissä jo 70 000 uhria

Darfurin kriisi Sudanissa on vaatinut jo 70 000 ihmisen hengen, kertoo YK. Maailman terveysjärjestön WHO edustajan David Nabarron mukaan päivittäin kuolee satoja ja aliravitsemus ja taudit tappavat 10 000 ihmistä kuukaudessa.

Ulkomaat

Kriisialueelle on saatu vasta puolet luvatusta 240 miljoonan euron avusta. Nabarro perääkin valtioilta rahaa pelkän myötätunnon sijaan.

- 70 000 Ihmistä on kuollut elinolojensa seurauksena. On ihmeellistä, ettemme vieläkään näytä saavan luvattuja avustuksia, Nabarro sanoo.

Uhrien määrää on laskettu viime maaliskuusta lähtien, jolloin kansainväliset järjestöt pääsivät alueelle tarkkaileman tilannetta entistä paremmin. Sudanin kriisi on kestänyt jo yli 1,5 vuotta, eikä kuolonuhrien määrä sisällä väkivaltaisuuksissa menehtyneitä. YK:n mukaan noin 1,5 miljoonaa ihmistä on paennut kodeistaan.

Afrikan unioni aikoo lähettää alueelle viikonloppuna 4 000 sotilasta aiempien 500 rauhanturvaajan vahvistukseksi.

Ensi viikolle Nigeriaan kaavaillut rauhanneuvottelut Sudanin hallituksen ja kapinallisten välillä on puolestaan siirretty Libyaan. Edellinen neuvottelukierros päättyi kuukausi sitten tuloksettomana.

Kapinalliset nousivat aseisiin Sudanin hallitusta vastaan viime vuoden alussa. He ovat arvostelleet hallitusta siitä, että se ei ole pitänyt lupaustaan julmuuksista syytettyjen janjaweed-arabijoukkojen kuriin panemisesta.

Sudanin naapurimailla Tshadilla ja Libyalla on merkittävä rooli kriisin selvittelijöinä. Tshadin pakolaisleireillä elää ainakin 200 000 sudanilaista. Libyan taas sanotaan tukevan Sudanin hallitusta.

Lähteet: Reuters, AFP, AP