1. yle.fi
  2. Uutiset

Rahoitusväitteet eivät hetkauta Krekaria

Norjassa asuva Ansar al-Islam -järjestön johtaja mullah Krekar on edustajansa mukaan huvittunut väitteestä, jonka mukaan hän olisi antanut rahaa Suomessa toimivalle ääri-islamilaiselle ryhmälle.

Kotimaan uutiset

Krekarin asianajaja Brynjar Meling sanoo, etteivät he suhtaudu väitteeseen vakavasti. Meling haluaa muistuttaa, että lukuisat aiemmat syytöksen Krekaria vastaan ovat rauenneet.

Ylen TV-uutiset haastatteli perjantaina Suomessa asuvaa kurdivaikuttajaa Abdoulmajid Hakkia. Hän väitti, että Suomessa toimii ääri-islamilainen ryhmä, joka on saanut pimeää rahoitusta terrorismista epäillyltä Ansar al-Islam -järjestöltä.

Kaksitoista vuotta Suomessa asuneen Hakin mukaan Suomessa toimii kyseisen järjestön radikaali solu, jolla on aktiivista toimintaa muun muassa Varsinais-Suomessa. Jäseninä on kolmisenkymmentä kurdia, joista osalla on taistelukoulutus.

Hakin mukaan ryhmän jäsenet hakivat viime vuonna rahaa Norjasta suoraan järjestön johtajalta mullah Krekarilta, jota on epäilty yhteyksistä al-Qaidaan.

- Viime vuoden joulukuussa lomien aikana 1 - 3 henkilöä kävi tapaamassa Krekaria ja toi rahaa Suomeen 8 000 - 9 000 euroa pimeänä, ei pankkitilille, Hakki kertoo. Rahojen käyttötarkoitusta hän ei tiedä.

Abdoulmajid Hakki kertoo, että solujen jäsenet saavat käskyjä suoraan Krekarilta tai hänen alaisiltaan muun muassa nettisivujen keskustelupalstoilla. Hakin mukaan nämä rohkaisevat ihmisiä palaamaan kurdistaniin tai niihin kohteisiin, missä heidän pitäisi tehdä itsemurhaisku.

Rukousryhmissä jäsenet saavat käskyjä ja neuvoja. Samalla yritetään lähestyä perheitä ja nuoria ja vetää heitä ääri-islamilaisuuteen, Hakki kertoo.

Todistajat eivät uskalla puhua, koska he pelkäävät. Hakki pitää oman kurdiverkostonsa kautta hankkimiaan ja saamiaan tietoja ehdottoman luotettavina, vaikka dokumentteja väitteistä ei ole. Hänen oma syynsä kertoa asiasta on taistelu terrorismia vastaan.

Mullah Krekar on kiistelty hahmo. Krekar on asunut Norjassa pakolaisena yli kymmenen vuotta. Samaan aikaan hän on johtanut ääri-islamilaiseksi kuvattua järjestöään ja osallistunut aseellisiin taisteluihin Irakin kurdialueilla.

Krekar on pidätetty monesti terrorismiepäilyjen takia. Kesäkuussa Norjan poliisi kuitenkin vapautti hänet todisteiden puuttumisen takia.

Suojelupoliisi: Viitteitä on ollut

Suojelupoliisin mukaan tämäntyyppisestä toiminnasta on saatu viitteitä ja kurdien keskuudessa on havaittu epätavallista liikehdintää.

Suojelupoliisin terrorismin torjunnan yksikön päällikön Paavo Selinin mukaan on selvää, että tällaiset tiedot tarkistetaan. Suojelupoliisi tekee omia selvityksiään asiasta.

Suojelupoliisissa toivotaan, että ihmiset uskaltaisivat ottaa heihin yhteyttä esimerkiksi tämän tapauksen yhteydessä ja kertoa asioista.

Suojelupoliisin tiedustelu- ja vihjetietojen mukaan Suomessa on kaikkiaan 30 - 40 ihmistä, joilla on yhteyksiä ainakin 15 terroristijärjestöön. Poliisi korostaa kuitenkin, että tämänhetkisten tietojen mukaan Suomeen ei kohdistu konkreettista terrori-iskun uhkaa.

YLE24, STT

Lähteet: Katso aihetta koskeva TV-uutisten juttu (15.10. klo 20.30)

Lue seuraavaksi