1. yle.fi
  2. Uutiset

Krekar kiistää rahoitusväitteet

Terrorismiyhteyksistä epäilty kurdijohtaja mullah Krekar kiistää rahoittaneensa Suomessa toimivia kurdiryhmiä.

Kotimaan uutiset

Norjassa asuva Ansar al-Islam järjestön johtaja sanoo, että väitteet hänen yhteyksistään Suomeen ovat valhetta.

Krekar sanoo, ettei ole koskaan antanut rahaa yhdellekkään Suomessa asuvalle kurdille. Hän antoi lausuntonsa Yleisradiolle veljensä välityksellä.

Mullah Krekar on kiistelty hahmo. Hän on asunut Norjassa pakolaisena yli kymmenen vuotta. Samaan aikaan hän on johtanut ääri-islamilaiseksi kuvattua järjestöään ja osallistunut aseellisiin taisteluihin Irakin kurdialueilla.

Krekar on pidätetty monesti terrorismiepäilyjen takia. Kesäkuussa Norjan poliisi kuitenkin vapautti hänet todisteiden puuttumisen takia.

Ylen TV-uutiset haastatteli perjantaina Suomessa asuvaa kurdivaikuttajaa Abdoulmajid Hakkia. Hän väitti, että Suomessa toimii ääri-islamilainen ryhmä, joka on saanut pimeää rahoitusta terrorismista epäillyltä Ansar al-Islam -järjestöltä.

Kaksitoista vuotta Suomessa asuneen Hakin mukaan Suomessa toimii kyseisen järjestön radikaali solu, jolla on aktiivista toimintaa muun muassa Varsinais-Suomessa. Jäseninä on kolmisenkymmentä kurdia, joista osalla on taistelukoulutus.

Hakin mukaan ryhmän jäsenet hakivat viime vuonna rahaa Norjasta suoraan järjestön johtajalta mullah Krekarilta, jota on epäilty yhteyksistä al-Qaidaan.

Suojelupoliisin mukaan tämäntyyppisestä toiminnasta on saatu viitteitä ja kurdien keskuudessa on havaittu epätavallista liikehdintää.

Suojelupoliisin terrorismin torjunnan yksikön päällikön Paavo Selinin mukaan on selvää, että tällaiset tiedot tarkistetaan. Suojelupoliisi tekee omia selvityksiään asiasta.

Lähteet: YLE24

Lue seuraavaksi