Suomen maatalouden historia valmistui

Suomen maatalouden historiaa käsittelevä teossarja on valmistunut. Suomen Kirjallisuuden Seuran julkaisema kolmiosainen historia valaisee tavallisen talonpojan arkista työtä ja toimeentuloa, mutta myös vauraiden kartanoiden elämää.

kulttuuri

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran viisi vuotta kestänyt suururakka "Suomen maatalouden historia" on valmistunut. Kirjasarjan viimeisessä osassa käsitellään maatalouden kehitystä 1950-luvulta tähän päivään.

Sarjassa on kaikkiaan kolme osaa ja lähes 1 700 sivua kertomusta suomalaisen maatalouden kehityksestä jääkaudelta EU-aikaan. Aikajänne ensimmäisestä osasta kolmanteen on noin 10 000 vuotta.

Kirjasarjan päätoimittaja professori Viljo Rasilan mukaan historiahankkeen liikkeelle panevana voimana oli nimenomaan se, että maatalouden luonne oli muuttumassa.

- Maatalouden tuntuvin muutos on siinä, että kun sata vuotta sitten talonpoika ylläpiti koko yhteiskuntaa, tällä hetkellä maatalouden harjoittaja joutuu ottamaan vastaan tukea yhteiskunnalta, Rasila kertoi teossarjan valmistumisen kunniaksi järjestetyssä tilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona.

Rasila huomautti, että maatalouden tukipalkkioita joudutaan maksamaan kaikkialla EU:n alueella, koska lämpimissä maissa maataloustuotteiden tuotanto on halvempaa.

- Jos ns. Kiina-ilmiö päästettäisiin valloilleen myös maataloudessa, sillä olisi paljon vakavammat seuraukset kuin muiden teollisuuden alojen kohdalla, hän totesi.

Rasila muistutti, että kaikkien suomalaisten juuret ovat maataloudessa, joskin joillakin ehkä syvemmällä kuin toisilla.

- Toivon, että tämä teossarja auttaa ihmisiä ymmärtämään esivanhempiemme elämää ja työtä ja heidän kohtaamiaan vaikeuksia, Rasila sanoi.

Lähteet: STT, YLE24