Perheväkivallan sovittelu vähäistä

Perheväkivaltatapauksia sovitellaan aivan liian harvoin, ilmenee Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Stakesin tutkimuksesta.

Kotimaa

Käytön vähäisyys yllättää, sillä Stakesin mukaan suurin osa sovitteluun osallistuneista pitää sitä hyvänä.

Syyttäjät lähettävät ihmisiä sovitteluun harvoin. Selvityksessä mukana olleiden neljän paikkakunnan syyttäjät lähettivät sovitteluun vain seitsemän prosenttia kaikista perheväkivaltatapauksista.

Sovittelua vastustavien asiantuntijoiden mielestä sovittelua käytetään usein hakkaajan pakottamana.

Perheväkivaltatapauksissa sovittelun tarkoituksena on saada ihmiset puhumaan, ohjata heidät hoitoon tai vaikkapa auttaa pariskuntia eroamaan. Sovittelu ei poista oikeuskäsittelyä.

Naisasialiitto ei hyväksy sovittelua

Unioni Naisasialiitto ei hyväksy sovittelun käyttämistä perheväkivallan yhteydessä. Liiton mukaan tällöin kyse ei ole parisuhdekriisistä vaan ihmisen perusoikeuksien loukkaamisesta.

- Stakesin hankkeessa ei ole kunnolla ymmärretty perheväkivallan vakavuutta, Unionin puheenjohtaja Katju Aro arvostelee. Alunperin Stakesin hankkeessa mukana ollut Unioni irtisanoutui siitä viime vuonna arvoristiriitojen vuoksi.

Aron mielestä Stakesin esityksen lähtökohdat ontuvat. Sovittelun sijaan hän esittää toimintamallia, jossa väkivallan tekijä ohjattaisiin hoitoon ja uhria autettaisiin irtaantumaan väkivaltaisesta suhteesta.

Lähteet: STT