1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Eläkevaroja halutaan riskisijoittaa

Työeläkeyhtiöt haluavat sijoittaa eläkevaroja aiempaa suuremmalla riskillä. Yhtiöiden johdon mukaan osakesijoitusten osuuden kasvattaminen nykyisestä toisi entistä paremman tuoton.

Työeläkeyhtiöillä on tällä hetkellä osakeomistusta lähes jokaisessa suomalaisessa pörssiyhtiössä.

Muutos on ollut nopeaa. Osakesijoitukset suomessa ja ulkomailla ovat nousseet eläkeyhtiöiden valtavasta 84 miljardin euron potista jo toiseksi suurimmaksi sijoitusmuodoksi.

Osakesijoittamista halutaan kuitenkin vielä lisätä. Kasvun jarruna pidetään kate- ja vakavaraisuusvaatimuksia, joiden tarkoituksena on ollut rajoittaa eläkevarojen käyttöä liian riskipitoisiin kohteisiin.

Sosiaali- ja terveysministeriössä ollaan suostumassa vaatimuksiin. Säädöksiä aiotaan väljentää, vaikka riskit varojen häviämisestä kasvavat.

Päätöstä vauhdittaa muun muassa se, että valta-osa eläkevaroista on valunut lyhyessä ajassa ulkomaille. Virtaa haluttaisiin kääntää edes hieman Suomeen päin paremman tuoton ja työllisyyden nimissä.

Varoja voitaisiin ohjata nykyistä enemmän vaikkapa kotimaisiin listaamattomiin yrityksiin tai paremman tuoton toivossa vaikkapa Yhdysvaltoihin ja Aasiaan.

YLE24