1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Brittilaulajat puuhaavat uutta Band Aidia

Britanniassa yritetään uusia musiikkiväen 20 vuoden takainen menestys, joululevy Do They Know It's Christmas?, jolla kerättiin apua Etiopian nälänhädästä kärsineille. Uuteen yritykseen on lupautunut useita rock- ja popmusiikin kärkinimiä.

kulttuuri

Midge Ure, joka oli keskeinen tekijä joulun 1984 menestyslevyssä, organisoi myös kappaleen uusversion. Hänen mukaansa siitä ei kuitenkaan pyritä tekemään alkuperäisen toisintoa.

Mukaan ovat lupautuneet muun muassa Noel Gallagher, Damon Albarn ja Dido sekä Coldplay ja The Darkness.

Alkuperäisessä versiossa esiintyivät muun muassa U2, Duran Duran ja George Michael. Levyä myytiin pelkästään Britanniassa 3,5 miljoonaa kappaletta.

Uusi versio pyritään saamaan myyntiin jo marraskuun alkupuolella ja sitä pidetään jo nyt joulun levymyyntilistojen varmana ykkösenä.

Laulamaan lupautuneen Beverley Knightin mukaan on sydäntä raastavaa ajatella, että Etiopian nälänhätä, jonka poistamiseksi brittiartistit esiintyivät 20 vuotta sitten, ei ole vieläkään helpottanut.

Band Aid -nimellä esiintyneiden artistien levyä seurasi kesällä 1985 Live Aid -konsertti, joko kokosi lähes kaikki tuolloiset rock- ja popsuuruudet Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Tapahtumasta julkaistaan marraskuussa ensi kertaa DVD-levy, jolla osaltaan kerätään varoja hyväntekeväisyyteen.

Band Aid -rahasto on hankkinut näinä vuosina yli 114 miljoonaa euroa, joka on käytetty nälänhädän helpottamiseen Etiopiassa, Eritreassa, Burkina Fasossa ja Tshadissa.

Lontoossa avattiin torstaina myös Pelastakaa lapset -järjestön tilaama Carlos Reys-Manzon valokuvanäyttely Etiopiasta vuosina 1984 ja 2004.

Järjestön johtajan Mike Aaronsonin mukaan Etiopia on saanut näinä vuosina runsaasti hätäapua mutta erittäin vähän pitkän aikavälin tukea.

BBC

Lue seuraavaksi