Ranska kohahti vuoden 1942 kirjalöydöstä

Juutalaisen kirjailijan Irene Nemirovskyn vuonna 1942 kirjoittama, vastikään julkaistu romaani herättää suurta huomiota Ranskassa. Kirjaa, joka kertoo natsi-Saksan saappaiden alle jääneistä ihmisistä, on kiitetty Anne Frankin päiväkirjan veroiseksi dokumentiksi.

kulttuuri

Nemirovsky kirjoitti Suite Francaise -romaaninsa Ranskan maaseudulla odottaessaan varmaa pidätystä ja karkotusta. Kirjassaan hän kuvaa Ranskan sotilaallisen romahduksen aiheuttamaa paniikkia ja sivistyksen pintakiillon rapisemista Pariisissa vuonna 1940.

Kirjallisuuslehti Livres-Hebdo nimittää kirjaa vuoden tärkeimmäksi teokseksi. Se herätti suurta huomiota myös maailman laajimmilla kirjamessuilla Frankfurtissa tässä kuussa, ja englanninkielisistä oikeuksista syntyi kova kisa.

L'Express-lehden mukaan Suite Francaise on historiallisesti tärkeä ja kirjallisesti mestariteos. Valtaosa muista sotavuosien kuvauksista on kirjoitettu jälkikäteen, lehti muistuttaa.

Nemirovsky syntyi vuonna 1902 Venäjällä. Perheen paettua vallankumousta Pariisiin hän opiskeli Sorbonnen yliopistossa. Hänestä tuli kuuluisa vuonna 1929 romaanillaan David Golder, jota seurasi yli 15 muuta teosta.

Vuonna 1941 Nemirovsky pakeni Pariisista Issy-l'Evequen kylään Etelä-Burgundiin. Siellä hän alkoi kirjoittaa viisiosaiseksi aikomaansa Suite Francaisea, josta kuitenkin ehti valmistua vain kaksi osaa.

Ranskan poliisi pidätti Nemirovskyn vuonna 1943, ja hänet lähetettiin Auschwitzin keskitysleirille , jossa hän kuoli vain kuukautta myöhemmin. Myös hänen miehensä tapettiin Auschwitzissa.

Nemirovsky jätti perheensä valokuvia ja asiapapereita sisältäneen matkalaukun kahdelle tyttärelleen, joiden onnistui välttää pidätys vaihtamalla usein paikkakuntaa.

Kolme vuosikymmentä myöhemmin Denise-tytär pakottautui lukemaan paperit ja löysi äitinsä viimeisen teoksen. Denise ja hänen sisarensa Elisabeth odottivat vielä 20 vuotta ennen kuin päättivät kirjan julkaisusta.

Lähteet: AFP