1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tanssitaiteen ja näyttämötaiteen palkinnot jakoon

Näyttämötaiteen valtionpalkinto on myönnetty valo- ja äänisuunnittelija Ilkka Volaselle. Tanssitaiteen palkinto taas meni toiminnanjohtaja Raija Ojalalle. Palkinnot ovat suuruudeltaan 13 000 euroa.

kulttuuri

Valo- ja äänisuunnittelija Ilkka Volanen on perustelujen mukaan taiteilija, joka on työllään ja persoonallaan vaikuttanut monipuolisesti suomalaisen valo- ja äänisuunnittelun kehittymiseen.

Varsinkin 1970-luvulla hän sai kokonaisen ohjaajasukupolven mieltämään valon ja äänen teatteri-ilmaisun ja keskeiseksi osaksi.

Volanen on muun muassa ensimmäisiä valotaiteen vakanssille palkattuja ihmisiä Suomessa. Helsingin kaupunginteatteriin hän oli kiinnitettynä vuosina 1988 - 1990.

Tanssitaiteen palkinnon saanut Raija Ojala on sen sijaan sitkeästi ja peräänantamattomasti työskennellyt nykytanssin hyväksi.

Ojala on muun muassa johtanut tanssin keskuksen Zodiakin toimintaa viimeiset seitsemän vuotta. Keskuksen ansiosta tanssitaiteen kapasiteetti on laajentunut. Nykyisin esityksiä on noin 200 vuodessa.

Ojala on ollut myös Teatterikeskuksen toiminnanjohtaja ja Teatteri-lehden päätoimittaja, jolloin hän puhui tanssin kehittämisestä tasavertaisesti teatterin rinnalla.

Lähteet: STT

Lue seuraavaksi