Wallensköld on vuoden nuori taiteilija

Vuoden 2005 nuoreksi taiteilijaksi on valittu kuvataiteilija Viggo Wallensköld. Raadin mukaan Wallensköld on omaperäinen ja lahjakas taiteilija, jonka työt ovat myös kantaaottavia. Vuoden nuori taiteilija -tunnustus jaettiin nyt 21. kerran.

kulttuuri

Porvoossa vuonna 1969 syntynyt Viggo Wallensköld on helsinkiläinen öljyvärimaalari, joka maalaa työnsä kankaalle tai paperille.

Teoksissaan hän toistaa lähes aina samaa teemaa: ihmishahmoa kuvitteellisessa tilassa. Wallensköldin mukaan teokset ovat osia tarinoista, joita hän kertoo itselleen. Taiteilija ei kuitenkaan halua pukea tarinoita sanoiksi. - En pystyisi kertomaan näitä tarinoita sanoilla, enkä halua hirveästi selitellä töitäni. Katsoja voi nähdä teoksessa jotain aivan muuta kuin minä itse, sanoo Wallensköld.

Wallensköld on pitänyt kymmenen yksityisnäyttelyä, joista ensimmäinen oli Kukko ja Kana -galleriassa Helsingissä vuonna 1989. Lisäksi hän on osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin, viimeksi Mäntän kuvataideviikkojen viime kesän näyttelykokonaisuuteen.

Lähiaikoina kuvataiteilija Wallensköld on tulossa esiin myös kirjailijana. Hänen esikoisteoksensa ilmestyy ensi keväänä. Kirjan päähenkilö on sienitieteilijä.

Vuoden nuoren taiteilijan yksityisnäyttely on esillä ensi keväänä Tampereen taidemuseossa ja sen jälkeen Amos Andersonin taidemuseossa Helsingissä.

Vuoden nuori taiteilija -palkinnon myöntää Tampereen kaupunki. Palkinnon suuruus on 20 000 euroa.

Lähteet: Radion kulttuuriohjelmat, Ylen TV-uutiset, STT