USA etsii räjähteet ilman YK:n apua

Yhdysvallat on ilmoittanut, ettei se tarvitse YK:n apua kateissa olevien räjähdysaineiden etsinnässä.

Ulkomaat

Venäjän YK-lähettilään Andrei Denisovin mukaan asia on kuitenkin vietävä YK:n turvallisuusneuvoston käsittelyyn.

Denisov haluaa turvallisuusneuvoston käsittelevän sekä nyt varastetuiksi todettujen räjähteiden kohtaloa että pohtivan asetarkastusten aloittamista Irakissa uudelleen.

Irakilaisesta al-Qaqaan varastosta on ryöstetty peräti 380 tonnia räjähteitä. Ryöstetty määrä vastaa 40 kuorma-autolastillista erittäin tehokasta räjähdysainetta. Varastaminen alkoi miehityksen jälkeen ja kesti viime viikkoon saakka.

Asia kuumentaa Yhdysvaltain presidentinvaalikisaa demokraattien syyttäessä George Bushia epäpäteväksi. Maan mediassa on myös esitetty, että räjähteet vietiin jo ennen Yhdysvaltain joukkojen saapumista.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA varoitti Yhdysvaltoja Irakissa olevista räjähteistä ennen miehitystä, ja al-Qaqaan räjähdevarastosta erityisesti miehityksen tapahduttua. Järjestö vaati, että alue suojeltaisiin varastelulta.

Tästä huolimatta varastosta on lähtenyt kenenkään huomaamatta rekkalasteittain vaarallisia räjähdysaineita. Suurin osa ryöstelystä tapahtui heti miehityksen jälkeen viime vuoden maaliskuussa, ryöstely jatkui vielä viime viikolla.

Yhdysvaltain viranomaiset eivät osaa sanoa selkeää syytä sille, miksi varasto jägtettiin ilman valvontaa. Erään virkailijan mukaan al-Qaqaa oli luokiteltu tärkeysasteeltaan keskitasoiseksi. Tämäntasoiset kohteet olisi pitänyt tutkia ja suojata. Näin ei kuitenkaan tehty.

Lähteet: Reuters, BBC, YLE24