Hyppää sisältöön

Uusi elämäkerta Väinö Linnasta

Kirjailija Jaakko Syrjä on kirjoittanut hartaasti odotetun elämäkerran kirjailija Väinö Linnasta. Erityiseksi teoksen tekee se, että Syrjän ja Linnan välillä vallitsi lämmin ystävyys yli 40-vuoden ajan, aina Linnan kuolemaan saakka.

Nyt julkaistu ensimmäinen osa etenee Väinö Linna lapsuudesta nuoruusikään, aikaan ennen sotaa, sotaan, ja siihen, kuinka Linna päätti sodan jälkeen määrätietoisesti kehittää itseään kirjailijaksi.

Syrjältä on odotettu Linnan elämäntarinaa jo pitkään. Ensimmäisen kerran kustantaja pyysi sitä Syrjältä jo 1980-luvun alussa. Se kuitenkin jäi, kun ensin Linna sairastusi ja menetti puhekykynsä, sitten Syrjä itse sairasteli.

- Kirja oli helpompi kirjoittaa nyt, kun Väinö Linna on kuollut. Ei tarvinnut miettiä, mitä hän tästä sanoisi, Syrjä pohti keskiviikkona pidetyssä kirjan julkistamistilaisuudessa.

Teoksen lähteinä Syrjä on käyttänyt Linnalta kuulemiaan tarinoita sekä itse 40-vuoden ystävyyden aikana näkemäänsä ja kokemaansa.

Syrjä toimi Väinö Linnan läheisimpänä kriitikkona ja eli muun muassa Tuntemattoman sotilaan syntyvaiheissa mukana.

Syrjä painottaa kuitenkin suhtautuvansa elämäkerrassa Tuntemattomaan sotilaaseen lukijana ja lukijan oikeudella.

- Olen rohkaissut itseäni itsenäisiin päätelmiin ja saman aion tehdä myös Pohjantähden kohdalla, kun sinne asti seuraavassa elämänkerran osassa pääsen, Syrjä toteaa.

Taloudellinen menestys ja arvostus sekä kansalliskirjailijaksi tulo ei Syrjän mukaan muuttanut Linnaa oikeastaan millään tavalla.

- Muistan kerran, kun hän sanoi että hänkin nuorena oli unelmoinut kuuluisuudesta, mutta hän sanoi että mistään ei saa niin nopeasti tarpeekseen kuin kuuluisuudesta, Syrjä sanoo.

STT, YLE24