Arafatin terveydentila huonontunut

Palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin terveydentila on heikentynyt. Arafatin kunto romahti keskiviikkoiltana ja hän oli tajuttomana noin 10 minuuttia.

Arafatin hallintokeskukseen Ramallahiin kiirehti illalla joukko lääkäreitä. Lähteiden mukaan Arafat kärsi mm. tajuttomuuden jaksoista, eikä kykene syömään tai juomaan.

Nimettömänä pysyvä palestiinalaisministeri on myöntänyt Arafatin olevan "hyvin, hyvin sairas". Hänen tilansa kerrotaan olevan vakaa, mutta hän tarvitsee lepoa ja lisää hoitoa.

Arafatin luokse on määrä saapua myöhemmin torstaina ulkomaisista lääkäreistä koostuva ryhmä arvioimaan tilannetta. Myös Arafatin Ranskassa asuva vaimo on tiettävästi matkustamassa Ramallahiin ensimmäistä kertaa palestiinalaisten kansannousun alkamisen jälkeen.

Israelin viranomaisten mukaan Arafat voi mennä hoidettavaksi minne tahansa ulkomaita myöten. Takuita takaisinpääsystä ei kuitenkaan ole annettu.

Palestiinalaisalueilla pelätään valtakamppailua

Spekulaatiot Arafatin terveydentilasta ovat nostattaneet palestiinalaisten keskuudessa huolta mahdollisesta verisestä valtataistelusta hänen kuolemansa jälkeen. Arafat ei ole valinnut itselleen seuraajaa.

Arabikanava al-Jazeera kertoi aiemmin torstain vastaisena yönä palestiinalaislähteisiin nojaten, että Arafat olisi nimittänyt kolmesta korkea-arvoisesta palestiinalaisviranomaisesta koostuvan komitean johtamaan palestiinalaishallintoa, kunnes hän toipuu.

Arafatin edustaja Nabil Abu Rdeneh kuitenkin kiisti tuoreeltaan väitteen. Palestiinalaisten pääministeri Ahmed Kurei ja hänen edeltäjänsä Mahmud Abbas kutsuttiin joka tapauksessa Ramallahin hallintokeskukseen.

Israelin radion mukaan Israelin armeija on jo varautunut Arafatin mahdolliseen kuolemaan laatimalla suunnitelmia palestiinalaisalueilla puhkeavien levottomuuksien varalta.

Arafatille tehtiin maanantaina tähystysleikkaus vatsavaivojen takia. Palestiinalaisviranomaisten mukaan tutkimuksissa ei löytynyt mitään hälyttävää, mutta Arafatin kerrottiin olleen heikossa kunnossa.

Ulkoministeri Nabil Shaath sanoi tiistaina, että Arafat oli toipumassa vakavasta vatsaflunssasta.

Israel on pitänyt Arafatia käytännössä kotiarestissa lähes kolme vuotta, koska katsoo tämän tukevan palestiinalaisterrorismia. Arafat on kiistänyt syytteet.

Näiden vuosien aikana Arafatin terveyden heikentymisestä on liikkunut runsaasti tietoja. Viime vuonna hänen huhuttiin sairastavan syöpää, mutta virallisen tiedon mukaan vaivana olivat sappikivet.