ABC: Räjähteet viety amerikkalaismiehityksen aikana

Yhdysvaltalainen ABC-kanava on esittänyt nauhan, jonka mukaan Irakissa kadonnut 380 tonnin räjähdelasti olisi viety USA:n miehityksen aikana.

Ulkomaat

Nauhan nähneet asiantuntijat vahvistavat sillä näkyvissä tynnyreissä olevan kadonnutta HMX-räjähdettä, ja YK:n asetarkastajien ennen sotaa laittamien sinettien olevan niissä vielä ehjät, ABC kertoo.

- Sinetit ovat ratkaiseva yksityiskohta. Se, että valokuvissa on jotakin IAEA:n sineteiltä näyttävää tarkoittaa, että noiden (bunkkerin) ovien takana on HMX:ää, kommentoi YK:n entinen Irakin asetarkastaja David Albright.

ABC:n mukaan sen yhteistyökanavan uutisryhmä kävi räjähdesäilöllä USA:n joukkojen mukana ja kuvasi nauhan yhdeksän päivää Bagdadin kukistumisen jälkeen.

Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld sanoi aiemmin olevan todennäköistä, että räjähteet on siirretty muualle ennen USA:n joukkojen saapumista.

Tuhansien räjähdetonnien katoaminen Bagdadin lähellä sijaitsevasta varastosta on noussut kuumaksi kysymykseksi Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Demokraattien ehdokas John Kerry on syyttänyt presidentti Bushin hallintoa epäonnistumisesta.

ABC:n tietojen mukaan varaston suojaamisessa ei käytetty sotilaita.

Lähteet: Reuters, AFP