Arafatin sairautta tutkitaan

Palestiinalaisten presidenttiä Jasser Arafatia vaivaavan sairauden syytä on alettu tutkia ranskalaisessa sotilassairaalassa.

Ulkomaat

Arafat lennätettiin Ranskaan perjantaina parin viikon sairastelun jälkeen. Hänen on epäilty sairastavan mm. leukemiaa, mutta hänen edustajansa tyrmäsi arvelut tv-kanava al-Jazeeran haastattelussa.

Israelin sotilasradion mukaan Arafat on saatettu yrittää myrkyttää. Radio perustaa väitteensä nimettömiin palestiinalaislähteisiin.

Arafatin verihiutaleiden määrä on joka tapauksessa havaittu epätavallisen pieneksi ja veritauteihin erikoistuneet lääkärit selvittävät syytä tähän.

Tutkimukset saattavat kestää jopa kuukauden.

Israelin hallitus on luvannut, että Arafat saa palata vapaasti Länsirannalle, kun tutkimukset ovat ohi. Arafat on ollut päämajassaan Ramallahissa vuodesta 2001 Israelin saartamana.

Arafatin edustajan mukaan virkaatekevää presidenttiä ei nimitetä Arafatin sairauden ajaksi. Spekulaatiot Arafatin terveydentilasta ovat nostattaneet palestiinalaisten keskuudessa huolta mahdollisesta verisestä valtataistelusta hänen kuolemansa jälkeen.

Palestiinalaisten ääriryhmä Hamas ilmoitti perjantaina tukevansa Arafatia, vaikka sillä on on ollut riitoja Arafatin johtaman palestiinalaishallinnon kanssa. Nyt Hamas toivoi palestiinalaisten seisovan yhdessä rintamassa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, Itar-Tass