1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Tutkija: Ilmastonmuutos lisää sademäärää

Saksalainen valtameri- ja ilmastontutkija Stefan Rahmstorf uskoo ilmastonmuutoksen vaikuttavan erityisen voimakkaasti Pohjois-Eurooppaan.

luonto

Rahmstorf työskentelee Potsdamin ilmastotutkimusinstituutissa (Potsdam Institut für Klimafolgenforschuing, PIK)

Uutistoimisto DPA:n Pekingissä järjestetyn ilmastokonferenssin yhteydessä haastattelema Rahmstorf sanoo, että hyvin voimakkaat ilmakehän ilmiöt lisääntyvät ilmaston lämmetessä.

Korkea- ja matalapaineet voivat pysyä tuolloin paikallaan jopa useita viikkoja, Rahmstorf uskoo.

Hyvin voimakkaat sateet yleistyvät, sillä mitä lämpimämpää ilma on, sitä enemmän se voi sisältää vettä.

Oman lisänsä Euroopan ilmastoon tuo Golfvirran ennustamaton muuttuminen. Nyt lämmin Golfvirta lämmittää pohjoisen Euroopan ilmastoa useilla asteilla.

Pohjoisten jääkenttien yhä nopeampi sulaminen muuttaa merivirtauksia ja voi aiheuttaa nopeita muutoksia myös Golfvirtaan, Rahmstorf povaa. Golfvirran muuttumisella olisi dramaattisia vaikutuksia ekosysteemeihin, samoin kuin ihmisen toimintaan, mm. maatalouteen.

Pekingin konferenssissa julkistettiin tuore hollantilaistutkimus Euroopan ilmaston muuttumisesta. Sen mukaan Euroopan ilmasto on kuluneen 100 vuoden aikana lämmennyt keskimäärin 0,95 astetta.

Vuotuinen sademäärä on kasvanut Pohjois-Euroopassa 10 - 40 prosenttia, kun taas Etelä-Eurooppa on nyt jopa 20 prosenttia kuivempi. Nyt alkaneella vuosisadalla ennustetaan Euroopan ilmaston lämpenevän edelleen eri ennustemalleista riippuen 2 - 6,3 astetta. DPA Potsdamin ilmastotutkimusinstituutti (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi