Ministeriö ei vapauta lääkemyyntiä

Sosiaali- ja terveysministeriö torjuu vaatimukset vapauttaa pikaisesti reseptivapaiden lääkkeiden myynti. Sensijaan syrjäseutujen kauppojen ylläpitämien lääkekaappien tuotevalikoimaa voitaisiin ministeriön mielestä laajentaa reseptilääkkeillä, jos apteekkiverkko yhä harvenee.

Kotimaa

Syrjäseudun kauppiaalla pitäisi ministeriön mielestä kuitenkin olla farmaseutin koulutus, jotta potilaat voisivat saada asiantuntevia neuvoja lääkkeistään.

Vähittäistavarakauppiaat ovat vaatineet reseptivapaiden lääkkeiden myynnin vapauttamista. Viimeksi lauantaina asialla oli K-kauppiasliitto. Lääkekaupan vapauttamisen sijaan ministeriö harkitsee esimerkiksi terveyskeskusten lääkejakelun tehostamista.

Sosiaali- ja terveysministeriö saa tämän kuun lopuun mennessä Lääkelaitoksen selvityksen siitä, miten apteekkimaksusta päästäisiin eroon parhaalla mahdollisella tavalla. Apteekkimaksu voidaan ministeriön mielestä poistaa joko kerralla tai esimerkiksi viiden vuoden kuluessa vähentämällä apteekkimaksun tuottoa vuosittain 20 prosentilla.

Apteekit maksavat apteekkimaksua valtiolle ja yliopistoapteekit omistajayliopistolleen. Maksu perustuu liikevaihtoon ja isoilla apteekeilla se on suurempi kuin pienillä apteekeillä, joille lääkkeen myynnistä koituu enemmän voittoa. Tällä tavalla mahdollistetaan pienten apteekkien toiminta ja maan kattava apteekkiverkosto.

Apteekkimaksun poistaminen hävittäisi tämän tasausvaikutuksen. Samalla lääkkeiden hinnat kuitenkin putoaisivat noin seitsemän prosenttia.

Lähteet: STT, YLE24