Norjalaisyritys ostamassa Chipsin

Norjalainen suuryritys Orkla on tehnyt ostotarjouksen ahvenanmaalaisesta perunalastuyrityksestä Chipsistä. Orklan tarjous on 22,85 euroa osakkeelta eli 402 miljoonaa euroa. Orkla omisti jo ennestään 20,4 prosenttia Chipsin osakkeista ja maanantaina osuus kasvoi.

talous

Chipsin hallitus suosittelee osakkeenomistajille tarjouksen hyväksymistä. Orklan tarjous on voimassa tammikuulle asti.

Chips kertoi maanantaina iltapäivällä, että Orklan osuus yhtiöstä nousi jo 45,4 prosenttiin ja äänivallasta 57,7 prosenttiin, kun Transmar, Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag, Caelum ja Ålandsbanken sopivat osakkeidensa myynnistä Orklalle.

Norjalaiset tarjoavat Chipsin osakkeenomistajille noin 30 prosenttia parempaa hintaa kuin yhtiön osakkeesta on maksettu pörssissä lähimmän vuoden aikana.

Chipsin hallitus on allekirjoittanut yhdistymissopimuksen Orklan kanssa turvatakseen kaikkien osakkeenomistajien ja yhtiön edut. Tarkoituksena on, että Chipsistä tulee Orklan chips- ja snacks-toimintojen emoyhtiö.

Orkla on norjalainen monialayritys, jonka liikevaihto oli viime vuonna viisi miljardia euroa.

Orkla on luvannut, että kaupan toteuttamisen jälkeenkin Chipsin tuotanto pysyy Ahvenanmaalla ja pääkonttori Maarianhaminassa. Orklan lupaus vaikutti suurimpien osakkeenomistajien päätökseen hyväksyä norjalaisten tarjous.

Chips-konserni työllistää 1 300 henkilöä ja sen viime vuoden liikevaihto oli 300 miljoonaa euroa. Yhtiön kotimarkkinoihin kuuluu Pohjoismaiden ohella Baltia. YLE24, Startel,

Lähteet: STT