1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

EU-lähde: Fuusiokoereaktori Ranskaan

Kansainvälisen fuusiokoereaktorin sijoituspaikaksi tulee Ranskan Cadarache, EU-lähteet kertovat.

Toinen ehdolla olevista sijaintipaikoista on Japanin Rokkasho, jota ovat Japanin lisäksi kannattaneet aiemmin Yhdysvallat ja Etelä-Korea.

Kuusi projektin jäsentä neuvottelevat parhaillaan asiasta Itävallassa Wienissä. EU, Venäjä ja Kiina ovat jo aiemmin puoltaneet Ranskan valintaa.

Japanin uskotan saavan jonkinlaista hyvitystä 12 miljardin dollarin arvoisen projektin menettämisestä.

Projektissa on määrä rakentaa atomiytimien yhtymiseen perustuva ydinreaktori, jonka kehitystyö vienee onnistuessaankin vielä vuosikymmeniä.

Saasteeton energiamuoto Fuusioenergia on samanlaista, mitä aurinko tuottaa jatkuvasti. Päinvastoin kuin nyt käytössä olevat fissioreaktorit, fuusiossa energiaa kehittyy, kun kevyet atomit yhtyvät raskaammiksi. Fuusioreaktion käynnistämiseksi kaasua on kuumennettava yli 100 miljoonaan celsiusasteeseen. Tässä tilassa kaasu muuttuu plasmaksi. Plasmapartikkelit deuterium ja tritium muodostavat heliumatomeja ja neutroneja, jotka liikkuvat suurella nopeudella. Samalla vapautuu suuria määriä energiaa. Reaktorissa neutronien liikettä hidastetaan litiumissa, eli tiheämmässä materiaalissa. Tällöin saadaan talteen sähkövoimaa. Fuusiovoiman raaka-ainetta on määrättömästi. Deuterium ja tritium ovat molemmat vedyn isotooppeja. Deuteriumia erotetaan vedestä ja tritiumia litiumista, joka on hyvin yleinen metalli. Fuusioenergian tärkeimmät edut olisivat energian saasteettomuus, turvallisuus sekä ehtymättömät polttoainevarat. Reuters, YLE24