Kevät aikaistunut Pohjois-Amerikassa

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat Yhdysvalloissa jo selvästi näkyvissä, kertoo tuore tutkimus. Osa kasveista kukkii entistä aikaisemmin ja myös eläinten kevät on aikaistunut. Jotkut lajit ovat myös siirtyneet pohjoisemmaksi elinympäristön muuttumisen myötä.

luonto

Pew Center on Global Climate Change -tutkimuskeskus on selvittänyt ilmastonmuutoksen vaikutuksia Yhdysvalloissa analysoimalla aiempien vuosikymmenten tutkimustietoja.

Tutkijoiden mukaan yksi merkittävimmistä havainnoista oli tiettyjen eläin- ja kasvilajien kevätaikataulun muuttuminen. Keskimäärin kevätaikataulu oli 1980- ja 1990-luvuilla noin viikkoa aikaisemmassa kuin 60 vuotta aiemmin.

Esimerkiksi karvasilkkiyrtti ja sinileimu kukkivat 1980- ja 1990-luvuilla ylemmässä Keskilännessä 15 - 18 päivää aikaisemmin kuin 60 vuotta aiemmin.

Kalliovuorten murmelit puolestaan heräsivät talvihorroksestaan 1990-luvulla 23 päivää aikaisemmin kuin 15 vuotta aiemmin. Etelämpänä Euphydryas editha -perhoslaji on puolestaan kräsinyt kuivumisesta. Osa sen kannoista on tuhoutunut, koska perhosen toukkien isäntinä toimineet kasvit ovat alkaneet kuivua ennen kuin toukat ovat täysin kehittyneet. Perhoset ovatkin siirtyneet pohjoisemmaksi ja ylempänä sijaitseville alueille. Kanadassa puolestaan hopeaketut ovat alkaneet muuttaa pohjoisemmaksi aina naalien asuinsijoille saakka, mikä uhkaa naalien selviytymistä, tutkijat sanovat. Tutkijat arvioivat, että lämpötila on noussut Yhdysvalloissa keskimäärin 0,6 astetta vuosisadassa. Joissain osissa Alaskaa nousua on kuitenkin jopa 3,9 astetta. Texasin yliopiston tutkija Camille Parmesan arvioi, että ilmastonmuutos on vaikuttanut jo noin puoleen kaikista villeistä lajeista. AFP, YLE24