1. yle.fi
  2. Uutiset

Powell tapaa palestiinalaisjohtoa?

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell haluaa tavata palestiinalaisten johtoa mahdollisimman pian.

Ulkomaat

Powell matkustaa tämän kuun lopulla Egyptiin konferenssiin ja toivoo voivansa neuvotella samassa yhteydessä Lähi-idän rauhanprosessista palestiinalaisten kanssa. Powell kehottaa palestiinalaisten uutta johtoa taistelemaan kaikin keinoin terrorismia vastaan.

Jo maanantaina Powell tapaa Washingtonissa Israelin ulkoministeri Sylvan Shalomin.

Yhdysvaltain tavoitteena on itsenäisen palestiinalaisvaltion muodostaminen presidentti George Bushin toisen kauden aikana.

Yhdysvallat toivoo, että Lähi-idän rauhanneuvottelut saataisiin jälleen vauhtiin Jasser Arafatin kuoltua. Yhdysvallat ei suostunut neuvottelemaan Arafatin kanssa, koska piti tätä rauhan esteenä.

Palestiinalaiset valitsevat Arafatin seuraajan tammikuun alkuun mennessä järjestettävissä vaaleissa. Ulkoministeri Shalom sanoi kuitenkin sunnuntaina, että Itä-Jerusalemissa asuvien palestiinalaisten ei pitäisi äänestää.

Shalomin mielestä äänestys vaarantaisi kaupungin aseman Israelin pääkaupunkina. Lehtitietojen mukaan Yhdysvallat aikoisi kuitenkin painostaa Israelia sallimaan vaalien järjestämisen Itä-Jerusalemissakin.

Jerusalemin kohtalo on Lähi-idän rauhanneuvottelujen suurimpia kiistakysymyksiä, sillä sekä juutalaiset että palestiinalaiset pitävät sitä pääkaupunkinaan. Israel on ilmoittanut, että se ei missään tapauksessa hyväksy kaupungin jakamista.

Reuters, AFP

Lue seuraavaksi