1. yle.fi
  2. Uutiset

Powell ja kolme muuta ministeriä erosi USA:ssa

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell eroaa hallituksesta. Valkoisen talon mukaan presidentti George W. Bush on hyväksynyt 67-vuotiaan Powellin eronpyynnön. Kolme muutakin ministeriä erosi maanantaina. Dramatiikkaa eroihin ei liity, sillä presidentin virkakauden vaihtumisen alla ministerivaihdokset ovat tavallisia.

Ulkomaat

CNN- ja Fox-televisiokanavien mukaan Powell antoi eroilmoituksensa presidentti George W. Bushille viime perjantaina.

- Nyt kun vaalit ovat ohi, uskon, että minun on aika erota ja kohdistaa huomioni yksityiselämään, Powell kirjoitti erokirjeessään presidentille. Powell hoitaa virkaa siihen asti, että presidentti päättää hänen seuraajastaan.

Powellin eroa oli osattu odottaa, sillä jo vuosi sitten hänen kerrottiin päättäneen, ettei jatka virassa Bushin mahdollisella toisella kaudella.

Powellin seuraajasta ei ole vielä tietoa. Seuraajaksi on ounasteltu mm. turvallisuusneuvonantaja Condoleezza Ricea. Uutistoimisto AP:n mukaan seuraajaspekulaatioissa on mukana myös entinen republikaanisenaattori, YK-lähettiläs John Danforth.

Powell on suosittu ministeri Powellia on pidetty maltillisuuden äänenä Bushin hallinnossa. Hänellä oli usein erimielisyyksiä muun muassa kovalinjaisemman puolustusministerin Donald Rumsfeldin sekä varapresidentti Dick Cheneyn kanssa. Neljän tähden kenraali Powell oli kyselyissä jatkuvasti suosituin Bushin hallinnon ministereistä. Hän mm. vastusteli Bushin hallinnon oikeistomielisimpien intoa hyökätä Irakiin ja halusi viedä asian YK:n turvallisuusneuvoston käsiteltäväksi. Hän painosti osapuolia neuvottelupöytään Pohjois-Korean ydinaseasiassa ja myöntyi eurooppalaisten mukanaoloon Iranin ydinaseneuvotteluissa. Hänet muistetaan kuitenkin myös sinä miehenä, joka esitti YK:lle vääristeltyjä tietoja Irakin joukkotuhoaseista, jotta Yhdysvallat saisi oikeutuksen hyökkäykselle Irakiin. Britannian pääministeri Tony Blair ja ulkoministeri Jack Straw ovat ilmaisseet kiitoksensa Powellille hyvästä yhteistyöstä. Blairin mukaan Powell on "merkittävä mies", joka on ollut "Britannian hyvä ystävä pitkään". Straw sanoi Powellin olevan "hieno mies, hieno sotilas ja hieno valtiomies", ja yhteistyö hänen kanssaan on ollut ilo. Myös YK:n pääsihteeri Kofi Annan kuvaili Powellia lämpimin sanoin ja kiitti väistyvää ulkoministeriä etenkin hänen tuestaan YK:lle. Kolme muutakin ministeriä erosi Bush hyväksyi maanantaina Powellin lisäksi kolmen muunkin ministerin eronpyynnön. Eroajia ovat opetusministeri Rod Paige, energiaministeri Spencer Abraham ja maatalousministeri Ann Veneman. Uutistoimisto Reuters siteerasi osia ministerien erokirjeistä. Paige kirjoitti aikovansa palata Texasiin. Abraham mainitsi "julkisen elämän haasteet" ja "työn vaatimusten sekä perhe-elämän tasapainottamisen". Veneman kirjoitti, että "neljän vuoden aikana tehtyjen edistysaskeleiden jälkeen on aika siirtyä uusiin haasteisiin". Viime viikolla erostaan ilmoittivat oikeusministeri John Ashcroft ja kauppaministeri Don Evans. Uusi oikeusministeri on jo nimetty, hän on Bushin neuvonantaja Alberto Gonzales. Muiden ministerien seuraajista ei tuoreeltaan annettu tietoa. Nyt jo kuusi ministeriä hallituksen 15:stä on ilmoittanut, ettei jatka virassaan Bushin toisella kaudella, joka alkaa 20. tammikuuta 2005.

Lähteet: AP, Reuters, AFP, BBC News

Lue seuraavaksi