Rauhoitettuja lintuja löytyi pakastimesta Valkeakoskella

Valkeakoskelaisen miehen pakastimesta on löytynyt noin 30 rauhoitettua lintua kotietsinnässä. Poliisi tutkii tapausta tässä vaiheessa luonnonsuojelurikoksena.

luonto

Pakastimesta löydetyt linnut olivat 17 eri lajia, joukossa kaksi hiiripöllöä, kolme silkkiuikkua, kanahaukka, varpuspöllö, lehtopöllö ja ruskosuohaukka.

Miehen pakastimessa oli myös sallittuja riistaeläimiä.

Luonnonsuojelulain mukaan kuolluttakaan rauhoitettua eläintä ei saa ottaa haltuunsa. Sen voi kuitenkin ottaa talteen ja luovuttaa esimerkiksi luonnontieteelliselle museolle tai tutkimuslaitokselle.

Tapausta tutkiva vanhempi konstaapeli Hanna Uusitalo kertoo, että mies on kuulustelussa sanonut tuttavien tuoneen lintuja hänelle. Itse hän sanoo aikoneensa luovuttaa ne täytettäviksi.

Osa linnuista on kuitenkin ollut pakastimessa jo vuosia.

Ympäristöministeriö on vahvistanut rauhoitetuille eläimille ohjeelliset hinnat, joiden mukaan oikeusistuimet määräävät korvaukset niiden metsästämisestä tai muusta tuhoamisesta.

Esimerkiksi hiiripöllön ohjekorvaus on 1 009 euroa ja piekanan 757 euroa. Valkeakoskella nyt löydettyjen lintujen yhteishinta nousee näin laskettuna yli 10 000 euroon.

Valkeakoskelaismiehellä ei Uusitalon mukaan ole tilillään aiempia rikoksia. Hän ei paljasta, miksi miehen taloon tehtiin kotietsintä.

Linnut on nyt lähetetty tutkittaviksi Oulun eläinlääkintä- ja elintarvikelaitokselle. Tarkoitus on selvittää mm., ovatko ne kuolleet tapaturmaisesti vai onko ne ammuttu.

Lähteet: STT