Lapsille yhä enemmän mielialalääkkeitä

Lasten ja nuorten mielialalääkkeiden käyttö on lisääntynyt länsimaissa voimakkaasti viime vuosina. Torstaina julkistetussa tutkimuksessa vertailtiin alaikäisille määrättyjen mielialalääkereseptien määrää yhdeksässä maassa.

Ulkomaat

Voimakkainta kasvu oli Britanniassa. Siellä alaikäisille kirjoitettiin mielialalääkereseptejä vuonna 2002 noin 70 prosenttia enemmän kuin vain paria vuotta aiemmin.

Muita maita, missä luvut osoittivat selvää kasvua, ovat Ranska, Espanja, Yhdysvallat, Argentiina, Brasilia ja Meksiko. Muista tutkimuksen maista vain Saksassa ja Kanadassa kasvu pysyi maltillisena. Suomi ei ollut tutkimuksessa mukana.

Tutkijoiden mukaan tulokset osoittavat, että lasten masennukseen ja muihin mielialahäiriöihin kiinnitetään nykyään entistä enemmän huomiota. Toisaalta on ongelmallista, että monet lääkkeistä on kehitetty aikuisille, eikä niiden vaikutuksia lapsiin ole tutkittu riittävästi.

Pulmana näyttää myös olevan, että lääketehtaat tuputtavat rauhoittavia tai masennusta hillitseviä lääkkeitä ratkaisuksi lapsille ominaisiin sosiaalisiin ja käytökselliseen häiöihin, jopa vuoteenkasteluun.

Tutkimusta on johdettu Lontoon yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa. Se on ilmestynyt Britannian lääketieteellisen yhdistyksen BMA:n julkaisussa Archives of Disease in Childhood. AFP, YLE24