1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Finlandia-ehdokkaat julkistettiin

Kirjallisuuden Finlandia- palkintoehdokkaat vuodelle 2004 on julkistettu. Ehdokkaita ovat Pirjo Hassisen Kuninkaanpuisto, Mikko Rimmisen Pussikaljaromaani, Asko Sahlbergin Tammilehto, Helena Sinervon Runoilijan talossa, Jari Tervon Myyrä ja Erik Wahlströmin Tanssiva pappi.

Palkinnon arvo on 26 000 euroa, ja sen saajan päättää tänä vuonna professori Jukka Sarjala. Finlandia-voittaja julkistetaan joulukuun toisena päivänä.

Ehdokkaita oli tarjolla määrältään ennätykselliset 114 romaania, joista 13 oli ruotsinkielisiä. Valintalautakuntaan kuuluivat elokuvaohjaaja Claes Olsson, toimittaja Seppo Puttonen ja puheenjohtajana äidinkielenopettaja Tuula Uusi-Hallila.

- Valintapäätöstä tehdessämme yritimme pitää huolta siitä, että kokonaisuus on edustava. Meillä on ollut ilo lukea vivahteikasta, moneen tilanteeseen taipuvaa suomen kieltä. Myös ruotsinkielinen kirjallisuus yltää tänä vuonna niin määrällisesti kuin laadultaan poikkeuksellisen korkealle.

Ehdokaskirjoissa erottuivat Uusi-Hallilan mukaan vahvana valtaväylänä historialliset romaanit, joissa ei ole kyse vain lähihistorian uudelleen tulkinnasta. Toisena linjana tarjokkaissa näkyi nykyihmisen arkisesta todellisuudesta kertova kirjallisuus.