Järjestö: Kamerapuhelin uhka yksityisyydelle

Yksityisyyden suojaa vaaliva brittijärjestö haluaisi rajoittaa kamerapuhelimien käyttöä. PI-järjestö on huolissaan siitä, että kamerapuhelimien yleistyessä ihmiset joutuvat yhä useammin tahtomattaan kuvauksen kohteiksi.

Ulkomaat

Kamerakännyköiden väärinkäyttö on todellinen ja kasvava ongelma, johon puhelinvalmistajien on suhtauduttava vakavasti, PI sanoo.

Järjestö vaatiikin kamerapuhelimiin salamavaloa, jotta niillä ei voisi ottaa kuvia salaa, kertoo BBC verkkosivuillaan.

- Ellei ongelmaan puututa välittömästi, on olemassa riski, että sosiaalinen yksityisyys katoaa vuosikymmenessä, PI:n johtaja Simon Davies sanoo.

Hän lisää, että kyseessä ei ole tahto kieltää teknologiaa, vaan tahto tehdä se turvallisemmaksi. Puhelinvalmistajilla on Daviesin mielestä laillinen ja moraalinen vastuu korjata tämänkaltaiset ongelmat.

Maailman johtavan kännykkävalmistajan Nokian mielestä PI liioittelee uhkia. Nokia sanoo tiedotteessaan kännykkäpuhelimien yksilöiminen ongelmaksi olevan turhaa.

- Minikamerat ovat olleet käytössä vuosikymmeniä, eivätkä ole herättäneet tällaista reaktiota. Avaimenperissä olevien digikameroiden viimeaikaisen suosion valossa on epätavallista, että ainoastaan kamerapuhelimet yksilöidään ongelmallisiksi, Nokialta kirjoitetaan.

Nokia muistuttaa, ettei se hyväksy tai rohkaise kamerapuhelimien vääränlaista käyttöä, ja kehottaa asiakkaita käyttämään kuvaominaisuuksia lain rajoissa.

Useat hallitukset ja järjestöt ovat esittäneet huolen kamerapuhelimien käytöstä. Esimerkiksi Etelä-Koreassa - yhdessä maailman edistyneimmistä kännykkävaltioista - hallitus on esittänyt, että kamerapuhelimien pitäisi päästää kova ääni kuvaa otettaessa.

Lähteet: YLE24