1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Powell usuttaa Lähi-idän osapuolia rauhan tielle

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell on saapunut vierailulle Lähi-itään, jossa hän yrittää elvyttää jumiutunutta rauhanprosessia. Powell tapaa maanantaina sekä Israelin että palestiinalaisten johtoa.

Ulkomaat

Powell tapaa Jerusalemissa Israelin pääministerin Ariel Sharonin ja ulkoministerin Silvan Shalomin. Sen jälkeen hän matkustaa Jerikoon Länsirannalle tapaamaan palestiinalaisten pääministeriä Ahmed Qureita ja PLO:n johtajaa Mahmud Abbasia.

Hän keskustelee osapuolten kanssa sekä tiekartta-rauhansuunnitelmasta että palestiinalaisalueilla 9. tammikuuta pidettävistä vaaleista, joissa valitaan seuraaja viime viikolla kuolleelle presidentti Jasser Arafatille.

Powell ei ole vieraillut alueella 1,5 vuoteen. Nytkin vierailu kestää vajaan vuorokauden, minkä jälkeen hän matkustaa Irakia koskevaan konferenssiin Egyptiin.

Powell ilmoitti alkuviikolla jättävänsä Yhdysvaltain hallituksen, ja ulkoministeriksi nousee presidentti George Bushin toisella kaudella nykyinen turvallisuusneuvonantaja Condoleezza Rice.

Arafatin kuoltua Yhdysvallat korosti monien muiden maiden tavoin tarvetta elvyttää Lähi-idän rauhanprosessia. Britannian ja Venäjän ulkoministerien on määrä matkustaa alueelle myöhemmin tällä viikolla.

Palestiinalaisalueilla yhteenottoja Israelin ja palestiinalaisten yhteenotoissa on kuollut yli 4 500 ihmistä sen jälkeen, kun palestiinalaiset aloittivat uuden kansannousun neljä vuotta sitten. Yhteenotot jatkuivat myös sunnuntaina.

Sunnuntaina Israelin joukot surmasivat neljä palestiinalaista kahdessa eri ampumavälikohtauksessa. Kolme palestiinalaistaistelijaa kuoli tulituksessa Israelin rajavartijoita vastaan Länsirannalla. Heistä yhden kerrotaan olleen al-Aqsan marttyyrien prikaatien paikallinen johtaja. Gazassa Israelin joukot puolestaan surmasivat yhden kahdesta palestiinalaisesta, jotka olivat tulittaneet juutalaisiirtolaisten autoa.

Lisäksi yhdeksän palestiinalaista haavoittui, kun Israelin joukot ampuivat kumiluodein ja kyynelkaasulla mielenosoittajajoukkoa Beit Ulassa Länsirannalla, sairaalalähteet ja silminnäkijät kertovat. Noin 600 ihmistä osoitti mieltä vastalauseena aidalle, jota Israel rakentaa palestiinalaisalueiden rajoille.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi