1. yle.fi
  2. Uutiset

Powell elvyttämässä Lähi-idän rauhantoiveita

Yhdysvaltain väistyvä ulkoministeri Colin Powell on tavannut Lähi-idässä Israelin ja palestiinalaisten korkeinta johtoa.

Ulkomaat

Ennen pääministeri Ariel Sharonin tapaamista Powell totesi, että palestiinalaisten tammikuiset presidentinvaalit ovat "mahdollisuuksien hetki".

Sekä Israelia että palestiinalaisia hän usutti sitoutumaan uudelleen Lähi-idän tiekartaksi kutsuttuun rauhansuunnitelmaan, jota Yhdysvallat on voimakkaasti tukenut. Powellin mukaan terrori ja väkivalta on saatava loppumaan.

Palestiinalaiset haluaisivat USA:n painostavan Israelia vetämään joukkonsa Länsirannan kaupungeista ennen vaaleja.

Israelin ulkoministeri Silvan Shalom lupasi, että Israel tekee kaiken mahdollisen vaalien järjestämiseksi. Tämä merkitsee hänen mukaansa sitä, että palestiinalaisäänestäjien liikkumisvapaudesta huolehditaan. Hän ei kuitenkaan kommentoinut joukkojen mahdollista poisvetämistä.

Pääministeri Ariel Sharon puolestaan totesi, että Itä-Jerusalemin arabeille taataan myös mahdollisuus äänestää vaalissa.

Israelin johtajien tapaamisen jälkeen Powell matkasi Länsirannan Jerikoon keskustelemaan palestiinalaisten väliaikaisen johdon kanssa.

Tapaamiseen osallistuivat Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n uusi johtaja Mahmud Abbas, pääministeri Ahmed Qurei sekä virkaatekevä presidentti Rawhi Fattuh. Läsnä oli myös muita palestiinalaisministereitä.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi