Hyppää sisältöön

Kalliomäki puolustaa maatalousesitystä

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki (sd.) myöntää tienneensä hallituksen globalisaatiotyöryhmään valmistellusta maatalousreformista. Hän sanoi TV 1:n Lauantaiseurassa, että kohua nostattaneella maatalouspaperilla oli kuitenkin positiivisia vaikutuksia.

Muun muassa maataloustukien asteittaista vähentämistä esittäneen paperin toi työryhmään Kalliomäen erityisavustaja Pertti Rauhio. Käytännössä muistio käsitteli Suomen maatallouden asteittaista alasajoa.

Kalliomäen mukaan palkansaajien ja eläkeläisten osalle oli tulossa hyvin vaikeita ratkaisuja samalla, kun esimerkiksi veropolitiikassa aiottiin antaa etuja hyvin toimeentuleville. Kalliomäki sanoi keskustelleensa asiasta useita kertoja Rauhion kanssa globalisaatioraportin väliraportin julkaisun jälkeen.

Talouskasvun ja työllisyyden tuomat haasteet pitää Kalliomäen mielestä käydä läpi kaikilla aloilla.

- Jos näitä uhkia käydään pohjia myöten, mennään työreformiin taikka tulonjakoreformiin pohjia myöten, niin silloin kaikki pitää käydä lävitse. Varmaan tähän perustuu se, että hän laati tällaisen oman muistionsa.

MTK:n puheenjohtajan Esa Härmälän arvioon kansallisen konsensuksen murtumiseen maataloudessa Kalliomäki ei yhdy.

- Konsensus on toiminut erittäin hyvin ja sen varassa kannattaisi rakentaa tulevaisuutta. Mutta tällöin kaikkia väestöryhmiä tulee kohdella samalla tavalla.

Kalliomäen mukaan tulee varautua ainakin siihen, ettei EU:n nykyinen maatalousjärjestelmä ole kovin pitkäikäinen vaan muutoksia on luvassa. Jo senkin takia keskustelu maatalouden tulevaisuudesta on ministerin mukaan hyvä käydä.

Erityisavustaja Pertti Rauhio vakuutti perjantaina Ylen Radiouutisille, että ehdotus oli ennen kaikkea heitto keskustelun virittämiseksi kuin vakava esitys.

YLE24, STT