Tutkimus: Pienhiukkaset lyhentävät elinikää Euroopassa

Fossiilisten polttoaineiden poltosta peräisin olevat ilman pienhiukkaset lyhentävät keskimääräistä elinikää Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa keskimäärin kahdeksalla kuukaudella, kertoo tuore tutkimus.

luonto

Itävaltalaisen IAASA-tutkimuslaitoksen tutkijan Markus Amannin mukaan pienhiukkaset voivat vaatia jopa yhtä paljon kuolonuhreja kuin liikenneonnettomuudet. Ne lisäävät keuhko- ja hengityselinsairauksia sekä sydänkohtauksen riskiä.

Pienhiukkasten suurimpia tuottajia ovat liikenne, voimalat sekä teräs- ja sementtiteollisuus, mutta myös esimerkiksi puun poltto. Siksi saastetasot ovat Euroopassa suurimpia kaupungistuneimmilla alueilla kuten Benelux-maissa, Pohjois-Italiassa sekä Venäjällä ja Ukrainassa. Niissä keskimääräinen elinikä voi alentua hiukkasten vuoksi jopa parilla vuodella.

Pienhiukkaset ovat kuitenkin rajat ylittävä ongelma. Ne ovat kooltaan vain 2,5 millimetrin tuhannesosaa ja voivat pienen kokonsa vuoksi pysyä ilmassa 40 - 50 tuntia ja matkata tuulen mukana jopa 3 000 kilometriä, Amann sanoo.

Amannin mukaan ilmansaasteiden määrä on kuitenkin vähenemässä päästöjä vähentävien toimien, mm. rikkipäästöjen vähentämisen vuoksi. Rajoitustoimin hiukkasten aiheuttama elinajan pudotus voi supistua 10 - 15 vuodessa 5 - 6 kuukauteen, hän arvioi. Amann kertoi tutkimustuloksistaan Genevessä alkaneen YK:n Euroopan talouskomission ECE:n kokouksen alla. Viisipäiväisessä kokouksessa 49 maan kokouksen odotetaan asettavan asiantuntijaryhmän selvittämään pienhiukkasongelmaa. Kokouksesa myös juhlistetaan 25 vuotta sitten solmittua sopimusta rajat ylittävien ilmansaasteiden vähentämisestä. Sopimuksen avulla on saatu rajoitettua mm. rikkipäästöjä. Amannin IAASA-tutkimuslaitos työskentelee pienhiukkastutkimuksessa yhteistyössä ECE:n ja Maailman terveysjärjestön WHO:n kanssa. Reuters, AFP