Runeberg-palkinnon ehdokkaat julkistettiin

Ensi vuoden Runeberg-palkinnon saajaehdokkaiksi on valittu neljä romaania, kolme runokokoelmaa ja yksi draamakokoelma.

kulttuuri

Runeberg-ehdokkaat valinnut raati sanoo, että J. L. Runebergin juhlavuonna ilo löytää hyviä kirjoja kaikista niistä lajityypeistä, joita tuo kirjallisuutemme ensimmäinen monitaituri niin ikään teki tutuksi suomalaisille: epiikkaa ja lyriikkaa, mutta myös draamaa.

Raatiin kuuluivat kriitikko Markku Soikkeli, kirjailija Juha Ruusuvuori ja kriitikko Ann-Christine Snickars.

Raadin mielestä ehdokkaiksi asetetut kirjat kestävät kirjavuotta kauemmin, koska ne luovat oman vuodenaikansa ja luonnonvoimansa.

Runeberg-palkinnon ehdokaslistalle Pirjo Hassisen romaani Kuninkaanpuisto, Riina Katajavuoren romaani Lahjat, Zinaida Lindenin romaani I väntan på en jordbävning, Kai Niemisen runokokoelma Perimmäisten kysymysten äärellä, Laura Ruohosen draamakokoelma Kuningatar ja muita näytelmiä, Ilpo Tiihosen runokokoelma Largo, Sirkka Turkan runokokoelma Niin kovaa se tuuli löi sekä Robert Åsbackan romaani Fallstudie, En berättelse om materialanskaffning. Kirjoista Hassisen Kuninkaanpuisto on myös Finlandia-ehdokkaana. Runeberg-palkinto julki helmikuussa Lopullisen valinnan tekee palkintolautakunta, johon kuuluvat kriitikko Pia Ingström, kriitikko Tuomo Karhu ja kirjailija Jyrki Kiiskinen. Sanomalehti Uusimaan, Suomen kirjailijaliiton ja Suomen arvostelijain liiton 10 000 euron arvoisen palkinnon saaja kerrotaan perinteisesti Runebergin päivänä, jota vietetään 5. helmikuuta. Vuoden 2004 Runeberg-palkinnon sai Rakel Liehu romaanistaan Helene. STT