Hyppää sisältöön

Eläinlääkäreitä syytteessä BSE-näytteiden vaihdosta

Kahta pietarsaarelaista tarkastuseläinlääkäriä epäillään BSE- eli hullun lehmän taudin näytteiden vaihtamisesta harjoitusnäytteisiin Snellman Oy:n teurastamolla.

Lääkärit korvasivat harjoitusnäytteillä rikkoontuneet tai huonokuntoiset näytteet, joita ei haluttu lähettää Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitokseen eli Eelaan.

Pietarsaaren kihlakunnansyyttäjän mukaan Snellman Oy:n teurastamolla pelättiin, että huonon näytteen antaneen ruhon lisäksi linjalla lähimpänä olleet ruhot olisi hylätty ja tappiota olisi tullut neljä ruhoa. Valtio olisi kuitenkin korvannut mahdollisen tarkastuseläinlääkärin virheen, joka olisi esimerkiksi neljän ruhon tapauksessa noin 16 800 euroa. Eläinlääkäreiden väitettiin myös ohjeistaneen alaisensa vaihtamaan Eelaan meneviä näytteitä. Näytteiden vaihtamisesta tuli tapa. Väitetyt väärinkäytökset paljastuivat, kun yksi tarkastuseläinlääkäri teki ilmiannon. Ilmiantaja sai potkut. Snellman Oy:n hallitus ei ole ollut tietoinen mahdollisista väärinkäytöksistä yhtiön teurastamolla. Syyttäjä Peter Levlin sanoi Ylen radiouutisille, että eläinlääkärit eivät ole uskoneet, että Suomessa olisi hullun lehmän tautia. Snellmanin hallituksen puheenjohtajan Per Snellmanin mukaan asiaa aiotaan nyt käsitellä yhtiön hallituksessa. Jutun päätös tulee kuun puolivälissä. Eläinlääkäreille vaaditaan rangaistusta virka-aseman väärinkäytöstä tai virkavelvollisuuden rikkomisesta. Testaus kestänyt kolme vuotta Suomessa on testattu kaikki yli 30 kuukauden ikäiset teurastetut naudat BSE:n varalta. Testauksen tiukennukset aloitettiin, kun kärsämäkeläiseltä tilalta oli löydetty joulukuussa 2001 BSE-tautia. Suomesta ei ole toistaiseksi löydetty muita BSE-tapauksia. BSE-näytteitä otetaan 130 000 kappaletta vuodessa ja niiden tutkiminen vie Eelassa noin 30 henkilötyövuotta. Huonokuntoisen näytteen tutkiminen tuottaa paljon työtä.